Makron: Al Asad je neprijatelj miliona Sirijaca, ali mora biti uključen u mirovni proces

Avaz.ba
19.12.2017 17:01

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas, povodom izjava sirijskog lidera Bašara al-Asada da Francuska podržava terorizam u Siriji, da međunarodnoj koaliciji pod vodstvom SAD treba čestitati na vojnim uspjesima protiv Islamske države.

Makron je poslije sastanka s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom novinarima rekao da su Asadovi komentari "neprihvatljivi" jer je prioritet Francuske "borba protiv Islamske države".

"Ako se iko borio protiv Islamske države i može da je pobijedi do februara, to je međunarodna koalicija... Svi drugi su imali prioritete koji su se svodili na ciljanje političke opozicije, a ne terorista", rekao je Makron.

Asad je jučer izjavio da Francuska nema prava da bude uključena u mirovni proces, a prije toga je Makron u intervjuu naveo da Asad ne može da bude ignorisan poslije vojne pobjede, ali da će jednog dana morati da odgovara "za svoje zločine".

Prema Makronu, Asad je "neprijatelj" miliona Sirijaca u egzilu "u Jordanu, Libanu, Turskoj, širom Evrope, u Kanadi, u SAD".

"Ti Sirijci imaju neprijatelja i on se zove Bašar al Asad", rekao je francuski predsjednik.

Ipak, francuski lider je ponovio da Asad mora biti uključen u mirovni proces.

"Ako želimo politički mirovni proces koji će Siriji donijeti stabilnost, treba dovesti sve strane za sto", naveo je Makron.

NA VRH