GLOBUS

Njemačka bi novu vladu mogla dobiti tek na proljeće

Avaz.ba

20.12.2017

Predstavnici Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) su na zadnjem sastanku u vezi s formiranjem koalicijske vlade postavili vremenski okvir za razgovore o mogućoj koaliciji pri čemu je otvorena mogućnost i da nova njemačka vlada ne bude formirana prije Uskrsa koji ove godina pada na 1. april.

U saopćenju nakon sastanka u kojem su učestvovali predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Sihofer (Seehofer), predsjednik SDP-a Martin Šulc (Schulz), predsjednica SPD-ovog zastupničkog kuluba Andrea Nahles te predvodnik CSU-a u Bundestagu Aleksandr Dobrindt (Alexandr Dobrindt) navodi se kako će 7. januara početi razgovorima o tome postoje li temelji između demokršćana i socijaldemokrata za pregovore o koaliciji. 

Na vanrednom stranačkom kongresu krajem januara SPD baza bi trebala odlučiti hoće li se krenuti u konkretne koalicijske pregovore.

Vlada tek na proljeće? 

Neki čelnici SPD-a govore o mogućem završetku pregovora o vladi tek na proljeće.

  - Polazim od toga da bi do Uskrsa mogli biti gotovi - rekao je jedan od čelnika socijaldemokratskog kluba u Bundestagu Karsten Šnajder (Carsten Schneider). 

SPD još uvijek želi pregovarati i o drugim oblicima političke saradnje s demokršćanima poput podrške manjinskoj vladi. Unija i Angela Merkel streme stabilnoj koaliciji s SPD-om. 

U slučaju propasti pregovora s SPD-om, CDU u svakom slučaju želi još jednom za pregovarački stol dovesti predstavnike liberala i zelenih kako bi još jednom pokušali obnoviti pregovore o tzv. Jamajka koaliciji koji su već jednom propali početkom decembra. 

SPD zbog loših izbornih rezultata nije više htio ulaziti u koaliciju s demokršćanima ali je nakon propasti pregovora o vladi između demokršćana, liberala i zelenih pristao na razgovore o eventualnom učestvovanju u radu vlade, prenose agencje.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima socijaldemokrata i demokršćana moglo bi biti insistiranje SPD-a za reformom zdravstvenog sistema što uključuje i ukidanje privatne zdravstvene zaštite čemu se oštro protivi Unija CDU/CSU. Daljnji kamen spoticanja moglo bi biti i pitanje spajanja porodica izbjeglica što zastupa SPD a Unija isključuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.