GLOBUS

Niki Hejli mogla bi da bude prva američka predsjednica?

Agencije

23.12.2017

Vojni analitičar američke TV "Fox News" Ralf Piters (Ralph Peters) tvrdi da bi aktuelna ambasadorica SAD u UN Niki Hejli (Nikki Haley) "mogla da postane prva predsjednica" u historiji ove zemlje i upoređuje je s nekadašnjom britanskom premijerkom Margaret Tačer (Thatcher).

"Newsweek" piše da ovaj penzionisani potpukovnik vojske SAD "vidi potencijal" u 45-godišnjoj Hejli, nakon što se ona usprotivila kritikama iz UN na račun odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela i tamo preseli ambasadu SAD.

Generalna skupština UN u četvrtak je sa 128 glasova "za" i devet "protiv" proglasila "nevažećom i poništenom" Trampovu odluku, ali je Hejli, kćerka indijskih Sika, kojoj je rođeno ime Nimrata Randava, insistirala na tome da će SAD preseliti ambasadu u Jerusalem.

Piters je pohvalio bivšu guvernerku Južne Karoline, koja je prije tog glasanja izjavila da bi ova rezolucija mogla da natjera SAD da povuku finansiranje UN, ali ju je istovremeno upozorio da ne izgovara prijetnje "koje nije spremna da ispuni".

U emisiji "Obavještajni izvještaj", Piters je posavjetovao Hejli da razmišlja prije nego što uđe u sukob sa nekim i bira borbe u kojima može da odnese pobjedu.

Ta prijetnja oko ukidanja finansiranja bila je nepromišljena. Mi svakako nećemo da ukinemo finansiranje zemljama poput Jordana ili čak Egipta u ovako kritičnim vremenima. Ja to što je uradila u potpunosti podržavam kada su u pitanju emocije, ali morate da budete taktički dobri isto koliko i strateški - dodao je Piters.

"Newsweek" podsjeća da je Piters u ranijoj izjavi datoj početkom protekle sedmice za Hejli rekao da je "na putu da bude američka Margaret Tačer", bivša predsjednica Vlade Velike Britanije.

Američki časopis podsjeća da je Hilari Klinton (Hillary Clinton), koja je 2016. u ime Demokratske partije bila prva žena nominirana za kandidatkinju neke velike stranke za predsjednicu SAD, u oktobru ove godine izjavila da se "neće ponovo kandidirati" nakon poraza od Trampa.

"Newsweek" ipak ističe da se senatorica iz Masačusetsa Elizabet Voren (Elizabeth Warren) smatra glavnim kandidatom demokrata za predsjedničku izbornu trku 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.