GLOBUS

Kurz: Migrantima pomoći u njihovim zemljama, prisiljavanje država da ih prihvate, ne vodi Evropu naprijed

Avaz.ba

24.12.2017

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) pozvao je na okončanje "neuspjelih pokušaja" uspostavljanja sistema kvota za preraspodjelu azilanata po zemljama Evropske unije i apelovao da se ulože novi napori da se izbjeglicama pomogne u njihovim zemljama porijekla. 

U vrijeme kada je bio ministar vanjskih poslova, Kurz je oštro kritizirao odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milion migranata u 2015. godini.

"Prisiljavanje država da prihvate izbjeglice, neće Evropu povesti naprijed. Migranti koji su krenuli za Evropu ne žele da idu u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele da idu u Njemačku, Austriju ili Švedsku", rekao je Kurz za njemački "Bild am Zontag". 

Umjesto insistiranja na, kako je kazao, neuspjeloj politici, Kurz poziva EU da podrži napore da se migrantima pomogne u njihovim zemljama porijekla ili susjednim državama.

"Ako to nije moguće, onda bi trebalo da im se pomogne u sigurnim oblastima njihovog kontinenta. EU bi trebala to da podrži, pa čak i organizira, i vojno pomogne", rekao je Kurz.

Rojters napominje da iz ovog dijela intervjua, koji je list objavio, nije jasno na kakvu vrstu vojne pomoći Kurz tačno misli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.