Kurz: Migrantima pomoći u njihovim zemljama, prisiljavanje država da ih prihvate, ne vodi Evropu naprijed

Avaz.ba
24.12.2017 10:08

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) pozvao je na okončanje "neuspjelih pokušaja" uspostavljanja sistema kvota za preraspodjelu azilanata po zemljama Evropske unije i apelovao da se ulože novi napori da se izbjeglicama pomogne u njihovim zemljama porijekla. 

U vrijeme kada je bio ministar vanjskih poslova, Kurz je oštro kritizirao odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milion migranata u 2015. godini.

"Prisiljavanje država da prihvate izbjeglice, neće Evropu povesti naprijed. Migranti koji su krenuli za Evropu ne žele da idu u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele da idu u Njemačku, Austriju ili Švedsku", rekao je Kurz za njemački "Bild am Zontag". 

Umjesto insistiranja na, kako je kazao, neuspjeloj politici, Kurz poziva EU da podrži napore da se migrantima pomogne u njihovim zemljama porijekla ili susjednim državama.

"Ako to nije moguće, onda bi trebalo da im se pomogne u sigurnim oblastima njihovog kontinenta. EU bi trebala to da podrži, pa čak i organizira, i vojno pomogne", rekao je Kurz.

Rojters napominje da iz ovog dijela intervjua, koji je list objavio, nije jasno na kakvu vrstu vojne pomoći Kurz tačno misli.

NA VRH