GLOBUS

Ugledni institut srušio jedan od najvećih mitova o Sjevernoj Koreji

( AFP)

Avaz.ba

25.12.2017

Sjevernu Koreju se često opisuje kao zemlju potpuno izoliranu od ostatka svijeta, ali istina je da Kim Jong-unova domovina ima diplomatske veze s gotovo 50 država. Ko su one i koliko su tačno snažne njihove veze?

Sjevernokorejski status izgnanika svakog se dana sve više povećava. Uprkos tome, ispod očigledne izoliranosti leži neobična anomalija – njezina začudno skupa diplomatska mreža. Od osnivanja 1948. godine, Sjeverna Koreja je uspostavila diplomatske odnose s više od 160 zemalja svijeta, a do dana današnjeg održava 55 veleposlanstava i konzulata u 48 zemalja. Manji, ali i dalje značajan broj država – njih 25 sveukupno, imaju diplomatske misije u Sjevernoj Koreji, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Švedsku. Otkriva to karta diplomatskih veza koju je napravio Lowy institut.

Protjerali diplomate

Kina i Rusija, kao nekad komunističke komšije, među prvima su uspostavili diplomatske odnose nakon osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje, kako je službeno ime Sjeverne Koreje. Sjedinjene Američke Države pritišću ostatak svijeta da prekinu veze s Pjongjangom, na čelu s američkom veleposlanicom pri UN-u, Niki Hejli (Nikky Haley), koja poziva ''sve nacije da prekinu diplomatske odnose''. Među onima koji su poduzeli određene mjere protiv Sjeverne Koreje su Španjolska, Kuvajt, Peru, Meksiko, Italija i Mijanmar – svi su oni proteklih mjeseci izbacili sjevernokorejske veleposlanike ili diplomate iz svojih država. Portugal, Uganda, Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati i Filipini su zamrznuli ili prekinuli diplomatske veze.

Uprkos tome, mnoge sjevernokorejske diplomatske misije širom svijeta, pa čak i one koje sami ugošćuju, i dalje su otvorene. Štaviše, neke afričke zemlje čak i sarađuju s Pjongjangom u raznim građevinskim, energetskim i poljoprivrednim projektima.

Misije u Pjongjangu

Diplomatske veze sa Sjevernom Korejom, međutim, duboko su manjkave. Svega šest od 35 zemalja članica OECD-a, međunarodne organizacije najrazvijenijih ekonomija svijeta, održavaju diplomatske misije u Pjongjangu. Sjedinjene Države nikad nisu uspostavile diplomatske veze sa Sjevernom Korejom. Nisu niti Japan, Južna Koreja i Francuska. Što znači da se Amerika, i neki od njezinih najbližih azijskih saveznika, moraju osloniti na druge države kad su u pitanju informacije koje cure iz Pjongjanga. Države poput Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, koje ondje imaju veleposlanstva u istom kompleksu, zasad nisu protjerale sjevernokorejske diplomate niti su sami izbačeni iz ''izolirane'' zemlje.

Loše i dobre strane

Sjevernokorejska mreža diplomatskih misija u Aziji, Europi, na Bliskom istoku i u Africi bila je ključna za generiranje prihoda, kako legalnog tako i ilegalnog, te izbjegavanja rastuće mreže UN-ovih jednostranih sankcija. Veleposlanstva se većinom samostalno finansiraju, a optužbe da funkcioniraju kao paravani za nezakonite aktivnosti su brojne. Evropski domaćini sjevernokorejskim misijama žalili su se da zgrade veleposlanstava ilegalno iznajmljuju lokalnim firmama. U Pakistanu, zemlji koja gaji historijski dobre odnose s Pjongjangom, provala u rezidenciju sjevernokorejskog diplomata izazvala je sumnje u njegovu povezanost s ilegalnim švercom alkohola.

Na obje strane, obavještajne agencije sumnjičave su prema stranim diplomatima. Strogo ih nadziru i ograničavanju njihovo kretanje. Uz to, Sjeverna Koreja vrši protuobavještajni nadzor čak i svojih diplomata u strahu da bi mogli prebjeći. S obzirom na sve probleme, očito je pitanje što diplomatija može uopće postići? Pa, smatraju stručnjaci, koliko god diplomatske veze Pjongjanga s ostatkom svijeta bile krhke, one jasno pokazuju da diplomatske opcije rješavanja sjevernokorejske krize i dalje nisu iscrpljene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.