GLOBUS

Incest ili ne: Jedina činjenica je da je ubio suprugu i sedmero djece pa presudio sebi

Avaz.ba

26.12.2017

Ubio je svoju suprugu i sedmero djece te izvršio samoubistvo na Božić 1929. godine.   Autor ovog zločina je i glava porodice, Čarls Dejvis Louson (Charles Davis Lawson), trgovac duhanom iz Sjeverne Karoline,

Skoro 90 godina nakon tragičnog događaja, još uvijek nije sa sigurnošću utvrđen uzrok zloglasnog božićnog masakra kojeg se prisjeća američka javnost. 

Pobio obitelj puškom i bebu zatukao do smrti

Nešto prije Božića 1929. godine Louson (43) odveo je svoju obitelj u kupnju nove odjeće za porodični portret. Fotografija prikazuje njegovu suprugu Fani (Fannie) (37) i njihovu djecu: Artur (Arthur) (16), Meri (Marie) (17), Keri (Carrie) (12), Mejbl (Maybell) (7), Džejms (James) (4), Rejmond (Raymond) (2) i Meri Lou (Mary Lou) (4 mjeseca). Izrazi lica majke Fani i kćeri Meri sugeriraju da ovaj izlet u grad za porodicu nije bio sretna prilika, prenosi Index.hr.

Na sam božićni dan 17-godišnja Meri ustala je ranije kako bi ispekla tortu, a Keri i Mejbel krenule su u posjetu teti i tetku. Međutim, iza porodiimanja čekao ih je otac s nabijenom puškom. 

Louson je upucao svoje dvije kćeri i zatukao ih do smrti te ostavio tijela u štali, a zatim ušao u kuću i ubio svoju suprugu Fani. Nakon toga je ubio Meri,Džejmsa, i Rajmonda. Bebu Meri Lu je zatukao do smrti slomivši joj lubanju.

Prevladava mišljenje da je uzrok tragedije incest

Najstariji sin Artur je jedini preživio jer ga je otac noć prije poslao na kraći put. Smatra se da je on digao uzbunu kada se vratio kući, zbog čega se grupa ljudi okupila ispred njihova doma. Lousona nije bilo, ali uskoro su čuli pucnji iz obližnje šume te tamo pronašli njegovo tijelo i nekoliko pisama. Nažalost, pisma nisu odavala mogući razlog zbog kojeg je počinio masakr, a Artur je poginuo 16 godina kasnije u saobraćajnoj nesreći.

Tijela žrtava pronađena su kasnije s prekriženim rukama na prsima i kamenjem položenim ispod njihovih glava. Porodična kuća ostavljena je u istom stanju kao na dan masakra i postala je popularna turistička atrakcija.

S vremenom su stvorene mnoge teorije o uzroku ove tragedije, ali prevladava mišljenje da se radi o incestu, odnosno da je Louson napravio dijete svojoj kćeri Meri.

"Članovi porodice morali su se zakleti na šutnju" 

Autorica brojnih knjiga o zloglasnom masakru Trudi Smirt (Trudy Smith) izjavila je da joj je Lousonova nećakinja Stela Louson Boules (Stella Lawson Bowles) prije smrti 1994. godine dala svoje memoare koji sadrže važne detalje o okolnostima ubistava i samoubistava.   

"Stela mi je odlučila službeno otkriti da je Meri bila trudna. Neki članovi porodice su bili jako nezadovoljni, a svi su se morali zakleti na šutnju", rekla je Smit. Dodala je da je njen otac razgovarao s najboljom prijateljicom kod koje je Meri prespavala dvije sedmice prije ubistva, kada joj je otkrila da je trudna. Otac autorice bio je susjed porodice Louson i imao je osam godina kada se dogodila tragedija. 

Smit je također najavila snimanje filma o masakru sljedeće godine, koji bi trebao dodatno razjasniti njegov uzrok. 

Na spomeniku na porodičnom grobu u Germantonu stoji: "Ne sada, već u nadolazećim godinama, u boljoj zemlji, pročitat ćemo značenje naših suza i tada ćemo shvatiti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.