GLOBUS

Rusija spremna biti posrednik između SAD-a i Sjeverne Koreje

( AFP)

J. B.

26.12.2017

Glasnogovornik Kremlja danas je izjavio da je Rusija spremna biti posrednik između Sjeverne Koreje i SAD-a u pokušaju smanjenja napetosti. Rusija će ovu ulogu prihvatiti ukoliko obje strane prihvate prijedlog.

- Nije moguće biti posrednik između dvije države samo po sopstvenoj volji. Potrebno je da obje strane budu spremne - kazao je Dmitrij Peskov.

Kako tvrde mediji iz Južne Koreje, Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje satelita u svemir. Po mišljenju stručnjaka lansiranje satelita ima za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa. 

Južnokorejske vlasti u zvaničnom izvještaju također prognoziraju da će Pjongjang naredne godine zatražiti pregovore sa SAD-om o svom programu naoružanja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedeljak je pozvao Sjedinjene Države i Sjevernu Koreju da pokrenu dijalog. Također je naglasio da bi SAD trebale da napravi prvi korak.

- Smatram da prvi korak treba uraditi  strana koja je jača i koja je pametnija. Vjerujemo da u SAD postoje ljudi koji znaju da situaciju treba riješiti diplomatskim putem - kazao je Lavrov u intervju za RT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.