GLOBUS

Crni rekord u SAD, 15.000 mrtvih u vatrenim obračunima

Avaz.ba

3.1.2018

Oružano nasilje u Sjedinjenim Američkim Državama dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini sa više od 60.000 incidenta u kojim je poginulo približno 15.000 ljudi.

To se navodi u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju, prenosi "glas Amerike".

Masakr koji se prvog oktobra dogodio u Las Vegasu spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave jednog čovjeka, zabilježen u novijoj američkoj historiji. Napadač Stiven Padok izvršio je napad na 22.000 posjetilaca koncerta iz svoje hotelske sobe, pri čemu je život izgubilo 60 ljudi, a ranjene stotine. U policiji je saopćeno da Padok nije imao veze sa međunarodnim terorističkim grupama, kao ni kriminalni dosije.



“Provjerili smo sve lokalne, državne i federalne baze podataka i nismo pronašli ništa o ovoj osobi”, saopćio je Džo Lombardo, šerif iz okruga Klark u Nevadi.

Oko mjesec kasnije, napadač je ušetao u crkvu u Teksasu i počeo da ispaljuje hice, usmrtivši 26, a ranivši 20 prisutnih na nedjeljnoj misi. Policijski zvaničnici saopćili su da je napadač planirao da oduzme što više života.

“Mislim da je ovdje došao sa razlogom i jasnom misijom”, saopćio je Frimen Martin iz Odjeljenja za javnu sigurnost teksaške policije.


​Rozen Solis preživjela je hitac koji joj je prošao kroz ruku, ali se jasno sjeća svih sedam minuta pucnjave.

“Vidjela sam tijela prekrivena krvlju. To je sve što sam vidjela jer nisam htjela da napustim mjesto na kojem sam se sakrila.”

Pucnjava u kojoj je ranjeno 28 osoba dogodila se rano ujutru u subotu, 1. jula, na koncertu u gradu Litl Rok u Arkanzasu. Još jedan od napada dogodio se 14. juna, kad je kongresmen Stiv Skalis i još tri prisutne osobe ranjeno tokom bejzbol treninga izvan Vašingtona. Republikanski kongresmen iz Luizijane bio je u kritičnom stanju, nakon što ga je metak pogodio u kuk. Oporavak je trajao do septembra, nakon čega se vratio u kongres.

U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definirana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba. U SAD je bilo više od 340 takvih slučajeva tokom 2017. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.