GLOBUS

Dok su porađali ženu, ljekari slučajno otkinuli glavu njenoj bebi

Ilustracija

Avaz.ba

3.1.2018

Doktori su slučajno otkinuli bebinu glavu koja se zaglavila prilikom porođaja, prenosi Daily Mail. Strašan incident se dogodio nakon što su se ljekari borili da donesu dijete na svijet u jednoj bolnici u Tartagalu na sjeverozapadu Argentine.

Glava dječaka je ostala u majčinoj utrobi, a kasnije je izvađena prirodnim putem, kako stoji u izvještajima. Majka i njen suprug su objavili detalje tragedije i podnijeli su prijavu protiv grubog nemara osoblja bolnice. Ova nesretna porodilja bila je u 22. sedmici trudnoće kada je dobila kontrakcije tokom Božića.

Hitna pomoć je odvezla u bolnicu Huan Domingo Peron gdje je medicinski tim odlučio da pošto je beba mala da je moraju poroditi na prirodan način. Ali, pošto je prvo izašlo bebino tijelo, glava mu je ostala zaglavljena.

Porodilja je rekla da je njen suprug otišao da kupi pelene i kada se vratio, zatekao je ljekara kako drži obezglavljeno tijelo njegovog detata. U intervjuu za sajt El Grito Salta, majka kaže da krivi doktora koji je obavio porođaj.

- Znala sam da je moja beba živa, jer sam obavila test prije nego što sam stigla u bolnicu i njeno srce je kucalo. Isto je pokazao i test koji su mi uradili i kada sam stigla u bolnicu - rekla je.

Kada mi je pukao vodenjak, doktor me odveo u sobu za porođaj i počeo je da mi gura stomak i da izvlači bebu, iako ja nisam osjećala bolove. Tražila sam carski rez, ali su rekli da nema ko da mu pomogne oko toga. Ali, kada je bebina glava ostala u mom stomaku ubrzo su pronašli nekoga ko može to obaviti - rekla je ona.

Sada traži pravdu za ovaj slučaj koji je mogao da se desi bilo kojoj ženi. Ova majka smatra da treba da se otpuste svi ljekari i sestre koji su učestvovali u njenom porođaju. Bebu su im predali sutradan u bijeloj kutiji. To je bilo njihovo prvo dijete i bol ovih roditelja ne može se riječima opisati.

Direktor bolnice je rekao da majci nisu obavili carski rez jer je bila otvorena 11 cm.

- Beba je bila okrenuta naopačke, pa je prvo izašlo tijelo. Kada je na red stigla glava, došlo je do grčeva materice, koji su je pritisli vrat pa je glava ostala unutra - rekao je on.

Tužilaštvo Argentine potvrdilo je da će biti pokrenuta istraga povodom smrti bebe. Direktor bolnice rekao je da će sarađivati u ovoj istrazi, ali da neće suspendirati ljekare, dok se ne dokaže njihova krivica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.