Postoji 40 posto šansi da Apple preuzme Netflix?

Postoji 40 posto šansi da Apple preuzme Netflix?

Poznato je da Apple raspolaže sa mnogo novca za ulaganje. Čak 90% tog kapitala je smješteno van SAD-a, iako to nije nužno najbolja odluka ako se u obzir uzme adresa njihovog sjedišta.

Međutim, onda je došao Donald Tramp sa svojim planom da vrati Apple i njegov kapital (i kapital drugih sličnih kompanija u zemlju), a sve sa idejom da „Ameriku opet učini velikom“. Kao dodatni podsticaj, ponudio je povoljne stope PDV-a, pa bi tako Apple trebao da plati samo 10 posto ukupne vrijednosti svog kapitala kako bi ga povratio u SAD.

Prema mišljenju analitičara, ako se Apple odluči na taj korak, onda će lako preći granicu od hiljadu milijardi dolara, i tako postati prva kompanija čija je vrijednost bilion dolara, i imaće dosta neiskorištenog novca. Kada uzmemo u obzir o koliko velikoj kompaniji se radi, i činjenicu da im je cilj da se probiju na tržište medijskog sadržaja, onda se ona prvobitna izjava čini sasvim uvjerljivom.

Dvoje analitičara iz Sitija, Džim Suva i Asija Merkant, vjeruju da će prva meta biti Netflix, i to cijela kompanija. Izračunali su da postoji čak 40 posto šanse da se to dogodi. Doduše, u svemu tome ima logike. Zahvaljujući Trampovim poreskim olakšicama, Apple bi mogao da povrati preko 200 milijardi dolara u SAD, što je toliko velika svota da investicija poput kupovine Netflixa ne bi napravila nikakvu osjetnu razliku.

Sa druge strane, novinar “Cult of Mac“, Luke Dormel, ne vidi smisao takvog poteza. Smatra da Apple time ne bi mnogo postigao, iako bi to odlično izgledalo na papiru. On vjeruje da bi mogli da postignu iste rezultate sa manje ulaganja i malo više vremena, piše "iMagazin“.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH