GLOBUS

Najveća pljačka u historiji: Kako je 900 miliona dolara i 100 miliona eura iz iračke banke završilo kod Amerikanaca

Avaz.ba

3.1.2018

Kada su američki vojnici prvi put ušli u Bagdad početkom aprila 2003. godine, pljačkaši su već bili upali u iračku Centralnu banku. Tamo su mogli da pronađu većinu nacionalnih valutnih rezervi, ali nisu uspjeli da provale u najveće trezore i sefove gdje se skrivala većina novca.

Međutim, nešto ranije je već provedena jedna od najvećih pljački banaka u historiji. Oko milijardu dolara je pod okriljem noći izvučeno iz bankarskih trezora. 

Naime, u rano jutro 18. marta iste godine su tri velika kamiona prišla banci. Jedan čovjek pokazao je komad papira s potpisom i pljačka je mogla da počne. Nekoliko sati je trebalo da se prebaci 900 miliona dolara i 100 miliona eura, sve uredno zapakovano u metalnim kutijama.

Čovjek s papirom bio je Kusaj Husein, a na papiru je bio jasan potpis Sadama Huseina, njegovog oca i tadašnjeg iračkog diktatora. Na papiru je samo pisalo da je potrebno izvući toliki novac kako ne bi pao u ruke stranim okupatorima.

"Jednom kada dobijete naredbu od Sadama, ne raspravljate previše", opisao je kasnije za "New York Times" jedan od visokih funkcionera, prenosi "Ozy". 

Dok su Amerikanci saznali da je četvrtina gotovinskih rezervi nestala iz Centralne banke, s pravom su počeli da se pitaju kako će taj novac Sadam potrošiti. Najveći strah je bio da će finansirati gerilsko ratovanje protiv Amerikanaca. Međutim, kad je u palati drugog Sadamovog sina, Udaja Huseina pronađeno 650 miliona dolara gotovine, vjerovali su da su pronašli većinu tog novca. Kasnije se ispostavilo da je riječ o privatnoj Udajevoj zalihi gotovine.

Novac nije nestao bez traga, a uskoro je otkriveno nekoliko stotina miliona dolara u jednoj od Sadamovih palata. Amerikanci su poslali novac u Kuvajt gdje ga je trebalo prebrojati kako bi se utvrdilo koliko ga tačno ima i tu priča dobija pomalo očekivani zaplet. 

Zvanični Vašington je tražio povratak novca u Centralnu banku, odakle je i oduzet, ali američke vlasti u Iraku su odlučile da zaplijenei novac i podijele ga prema vlastitom nahođenju. Naravno, ljudi nisu sveci i Sadamov novac se počeo pojavljivati širom svijeta.

Stotine hiljada dolara pojavile su se na računima majora Ričarda Fulera koji je bio zadužen za brojanje američkih dolara u Faludži. Kapetan Majkl Enguen "izgubio" je oko 700.000 dolara, a vlasti su posumnjale kada je gotovinom platio BMW i Hamer nakon povratka kući u Oregon, piše Express.hr. 

Ukupno je više od 30 američkih vojnika osuđeno zbog slične krađe, a niko ne zna koliko je još novca ukradenog iz Centralne banke Iraka završilo u nečijim džepovima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.