GLOBUS

Muslimani u Indiji u strahu od gubitka državljanstva

FENA/ Xinhua

Fena

4.1.2018

Na preliminarnoj listi državljana objavljenoj u nedjelju u ponoć u indijskoj pokrajini Asam nedostaje mnogo imena indijskih muslimana iako većina njih posjeduje biračke lične karte, te su glasali na izborima u Indiji.

Baratija Janata, hinduistička nacionalistička stranka premijera Narendre Modija koja je preuzela vlast u pokrajini Asam na izborima u aprilu 2016. godine, tokom kampanje obećala je poduzeti akciju protiv ilegalnih muslimanskih imigranata iz susjednog Bangladeša, podsjeća Reuters.

Međutim, aktivisti za ljudska prava tvrde da su meta ove inicijative i muslimani koji su državljani Indije.

Dva glasnogovornika ove stranke odbila su dati svoj komentar.

Tokom najnovijeg ažuriranja Nacionalnog registra državljana, svi stanovnici Asama morali su prikazati dokumente kojima dokazuju da su oni ili članovi njihovih porodica živjeli u toj zemlji prije 24. marta 1971. godine, kako bi bili prepoznati kao indijski državljani. Prema preliminarnoj listi, oko 19 miliona ljudi u Asamu potvrđeni su kao indijski državljani. Još imena će biti dodano, a zvaničnici kažu da će konačni spisak najvjerovatnije biti objavljen u julu. 

Novinari Reutersa razgovarali su sa dvadesetak muslimana iz sela Fofonga i okolnih mjesta koji su rekli da njihova imena nisu na preliminarnom spisku.

- Ja mislim da smo mi mete jer smo muslimani - kazala je 26-godišnja Marzina Bibi, koja je u zatvoru provela osam mjeseci pod optužbom da je ilegalna migrantica iz Bangladeša, te je puštena na slobodu tek kada je pokazala dokumente kojima dokazuje svoje državljanstvo.

Iz stranke Baratija Janata naveli su da su prethodne vlade dodale mnoge imigrante iz Bangladeša na biračke spiskove kako bi kupile glasove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.