GLOBUS

Turisti završili u bolnici nakon što su ušmrkali bijeli prah: Mislili su da je kokain, ali riječ o ozloglašenom lijeku

Avaz.ba

5.1.2018

Devetero mladih osoba hitno je prevezeno u bolnicu u zapadnoaustralskom gradu Pertu nakon što su šmrkali drogu, za koju su mislili da je kokain. 

Troje ih je još u kritičnom stanju nakon što su u sebe unijeli misteriozan bijeli prah koji je stigao poštom na ime neke druge osobe. Svih devetero je zatim patilo od napada, paralize i halucinacija, piše BBC.

Šta je poznato?

Prvi testovi navode na zaključak da se radi o skopolaminu, lijeku na recept koji je postao ozloglašen kao droga za silovanje.

Petero turista su Francuzi, dvoje Nijemci, jedan Italijan i jedan Marokanac, i starosti su između 21 i 25 godina. Bili su smješteni u kući kod gradskog Viktorija parka kada je stigao paket adresiran na prijašnjeg stanara. Odlučili su otvoriti paket i unutra pronašli bijeli prah, zamotan u komad papira s natpisom ‘scoop’, ispričao je lokalnim medijima jedan od turista, čije ime je Simone. 

‘Scoop’ bi moglo značiti skopolamin. Vjerujući da se radi o kokainu, podijelili su prah u devet doza i ušmrkali ga u nos, ali su uskoro postali paralizirani te nisu mogli pozvati pomoć. 

Bili smo potpuno nemoćni, nismo mogli ništa napraviti - rekao je Simone.

Pomoć je pozvana tek kada se drugi stanar, koji je u međuvremenu bio u noćnom izlasku, vratio kući. Komšije pričaju kako su s užasom gledali kako turiste na nosilima iznose iz kuće, neke u nesvjesti, a neke staklenog pogleda dok su patili od napadaja.


U kakvom su stanjui? 

Troje, dvoje Francuza i jedan Nijemac, i dalje su na odjelu intenzivne njega na aparatima, rekao je doktor Dejvid Mekketčon (David McCutcheon) iz hitne službe Kraljevske bolnice u Pertu.

- Siguran sam da bi neki od tih ljudi i umrli bez liječničke intervencije - rekao je, dodavši kako je svih devet dovedeno u bolnicu “u stanju izrazitog delirija”.

- Halucinirali su, srca su im užurbano kucala, nekoliko smo morali staviti u medicinski induciranu komu za njihovu vlastitu zaštitu i stvarno ne mogu dovoljno jako naglasiti u koliko su lošem stanju bili - dodao je on.

Šef policije Geri Badž (Gary Budge) rekao je kako je ovaj incident ukazao na ozbiljne rizike koje predstavlja uzimanje nepoznatih tvari, radilo se o zabranjenim drogama ili lijekovima na recept. 

Kokain je zakonom zabranjen u Australiji, te savezni i državni zakoni predviđaju kazne za posjedovanje, korištenje, proizvodnju i prodaju droga.

Šta je  skopolamin?

Skopolamin je poznat  i kao "vražji dah". Koristi se, između ostalog, ako je osobi zlo, pati od bolesti kretanja ili gastrointestinalnih bolova. Najčešće nuspojave uključuju pospanost i isušena usta. No, u većim količinama može izazvati i halucinacije, iziritiranost, napade i nesvjesticu.

U kriminalnom miljeu ovaj se lijek koristi zbog njegova svojstva ublažavanja otpora, te tako stvara ‘zombije’ sa umanjenom sposobnosti pamćenja što se događa. Koristi se pri pljački, seksualnim napadima, silovanju i kidnapiranju. Kriminalno korištenje ove supstance najčešće je povezano s Kolumbijom, gdje se dobiva od drveta borrachero koje raste u divljini sjevernih Andi. U Kolumbiji se svake godine dogodi nekih 50.000 incidenata povezanih s ovom tvari. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.