GLOBUS

Na zahtjev SAD počela hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN o protestima u Iranu

Avaz.ba/AFP

5.1.2018

U Njujorku je večeras počeo hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN o protestima koji su prethodnih dana održani u Iranu. Sastanak je sazvan na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, a iako smatra da je to nepotrebno, Rusija ipak nije blokirala održavanje sastanka. 

Ambasadorica SAD u UN Niki Hejli (Nikki Haley) smatra da bi sedmica demonstracija - protiv i za vladu - mogla da eskalira u potpuno rasplamsavanje sukoba, pri čemu je to uporedila sa situacijom u Siriji. 

"Iranski režim sada će primijetiti da svijet gleda šta rade", upozorila je Hejli na sastanku. 

Rusija je snažno kritikovala pritisak SAD-a na Iran i zahtjev da se o Iranu raspravlja u najvišem tijelu UN, tvrdeći da protesti ne predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Ukupno 21 osoba je poginula, a stotine ih je uhapšeno od 28. decembra, jer su protesti zbog ekonomskih problema pokrenuti protiv režima u cjelini, sa napadima na državne zgrade i policijske stanice. 

Pro-režimski skupovi održani su u petak u Teheranu. 

Iranski zvaničnici optužili su CIA-u, Izrael i Saudijsku Arabiju za nemire koji su se proteklih pet dana proširili na cijelu zemlju - postavši dio rastućih tenzija između Irana i susjeda.

Iranski ambasador u UN Golamali Košru (Gholamali Khoshroo) pisao je Vijeću optuživši Sjedinjene Države da se miješaju u njihove unutrašnje poslove i pozivajući ostale zemlje da osude izjave Vašingtona. 

Rusija je u petak upozorila u Vijeću sigurnosti UN da se ne smije miješati u unutrašnje poslove Irana, čak i ako bi antivladini protesti doveli do smrtnih ishoda.

"Očito se žalimo zbog gubitka života, što je rezultat demonstracija koje nisu bile tako mirne", rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija (Vassily Nebenzia) i dodao "dozvolite Iranu da se bavi sopstvenim problemima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.