GLOBUS

Upozorenje Iranu: Cijeli svijet vas posmatra

Hejli: Optužila vladu Irana da finansiraju vojnu kampanju u Siriji

Avaz.ba

6.1.2018

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Niki Hejli (Nikki Haley) upozorila je Iran da ih "cijeli svijet posmatra" dok u toj zemlji traju protesti i kontra-protesti na kojima učestvuju hiljade ljudi.

- Režim Irana je sada obaviješten, svijet će gledati šta vi radite - rekla je Hejli tokom hitnog sastanka u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD su pozvale na održanje tog sastanka iako je Rusija oštro protestirala, optuživši Vašington da se miješa u unutrašnje stvari Irana.

- Iračani izlaze na ulice na više od 79 lokacija u toj zemlji - poručila je Hejli.

Ona je optužila vladu Irana da finansiraju vojnu kampanju u Siriji, pružaju pomoć Šia militantima u Iraku i podržavaju bliske elitističke krugove dok se drugi Iračani bore.

Na protestima koji traju u toj zemlji od 27. decembra zabilježeni su smrtni slučajevi, a stotine osoba je uhapšeno. Iako su naizgled počeli zbog ekonomije, ljudi su se pobunili i protiv vlade, pa su napadana pojedina zdanja, kao i policijske stanice.

Rusija je u UN navela da SAD "zlostavljaju platformu Vijeća sigurnosti" pozivanjem na hitan sastanak zbog protesta. Naveli su da su demonstracije unutrašnje pitanje te zemlje, a ne pitanje internacionalne sigurnosti.

Ujedno, ambasador Irana u UN ranije je optužio SAD da se miješaju u unutrašnje stvari njegove zemlje i apelirao državama da osude izjave Vašingtona.

Turska je podržala Iran, a Francuska je kritizirala SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.