GLOBUS

Boston još uvijek pod utjecajem "ciklonske bombe": Temperature idu do 40 stepeni ispod nule, štete višemilionske

Avaz.ba

6.1.2018

Stanovnici Masačusetsa, koji se još oporavljaju od velike snježne oluje, sada se suočavaju sa još jednom zimskom prijetnjom. Prema prognozama, temperatira bi mogla ići daleko ispod nule, tačnije, između -20 i -40 stepeni Celzijusa.

Sa temperaturama, koje su u petak uvečer padale u nevjerovatne minuse, i još uvijek jakim vjetrovima, vlasti su saopćile da su zabrinute zbog potencijalne opasnosti od smrzavanja, hipotermije i nestanka struje. 

Još uvijek se procjenjuju štete apokaliptičnog vremena od četvrtka, koje su meteorolozi nazvali "ciklonska meteorološka bomba". 

Guverner Karin Polito (Karyn) rekao je da su državni zvaničnici dobivali redovne brifinge od stručnjaka za vremenske uvjete u očekivanju četvrtog dijela ove oluje, ali da nisu očekivali da će doći do poplava u toliko primorskih područja, prenosi Boston Globe. 

- Bili smo sigurno iznenađeni kada smo vidjeli kako taj nivo napetosti dolazi tako brzo i tako brzo raste, a slike su bile prilično šokantne, rekao je Polito nakon sastanka sa vatrogascima u Vintropu, gdje je grad isključio struju za 70 poplavljenih zgrada. Stotine stanovnika prisiljene su da budu kod prijatelja ili porodice.

Kurt Švarc (Schwartz), direktor Agencije za upravljanje vanrednim situacijama u Masačusetsu, rekao je da je zabrinut za ljude koji izlaze na ekstremnoj hladnoći ili pokušavaju da ostanu u svojim domovima čak i nakon nestanka struje.

- Postoji puno razloga za zabrinutost, posebno kada se ogovorio o mogućim temperaturama od 30 do 40 stepeni ispod nule u nekim područjima - rekao je Švarc.

Prve procjene šteta od nevremena u Bostunu pokazuju da bi bilans mogao biti veći od 10 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.