GLOBUS

Makron predvodio komemoraciju tri godine nakon napada na "Charlie Hebdo"

AFP

fena

7.1.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predvodio je komemoraciju i tužno sjećanje na teroristički napad u Francuskoj koji je prije tri godine pokrenuo talas teških udara zbog čega je u ovoj zemlji još na snazi vanredno stanje.

Prije tri godine teroristi su u pohodu na satirični časopis "Charlie Hebdo", a potom i na košer prodavnicu ubili 17 osoba, među kojima su novinari i karikaturisti, policajci i prodavači. 

Današnja komemoracija je započela u bivšoj redakciji časopisa koji je ranije izazivao osude svojim provokativnim naslovnicama, gdje su dvojica napadača upali sa puškama i ubili 11 osoba. Makron je prisustvovao čitanju imena žrtava. Nakon toga je odata počast policajcu koji je ubijen na ulici metkom u glavu, a ta brutalna egzekucija je snimljena. Još četiri osobe su ubijene u jevrejskoj prodavnici nedaleko od tog mjesta. Napad je šokirao svijet, a u Francuskoj je proglašeno vanredno stanje.

Napad su izveli braća Said i Šerif (Cherif Kouachi), obojica su ubijeni dva dana kasnije u akciji policije, dok je terorist iz prodavnice Amedi Kulibali (Amedy Coulibaly), također likvidiran tokom potjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.