GLOBUS

Sjeverna Koreja će poslati visoku delegaciju na ZOI u Južnu Koreju

Agencije

9.1.2018

Sjeverna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre (ZOI) koje će od 9. do 25. februara biti održane u Južnoj Koreji.

Ovu informaciju objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dijela sastanka delegacija dviju Koreja, prvom od 2015., koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmundžomu.

- Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportiste koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku grupu, umjetničku trupu, grupu posjetilaca, demonstracijsku tekvando ekipu i grupu novinara - izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae-sung Čun (Chun).

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gvon Ri (Son-gwon) predložio da predstavnici medija budu prisutni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisustva novinara.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo ZOI u Pjongčangu.

Južnokorejska strana predložila je nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i saradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku - rekao je doministar Hae-sung Čun.

Pregovori bi trebali biti nastavljeni u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.