GLOBUS

Erdoan nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Situacija u BiH je unutrašnje pitanje

Al. Ti.

9.1.2018

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je danas nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović kazao kako su razgovori bili veoma plodni i korisni. 

- S Hrvatskom smo, koja je od 2013. članica EU nastavili jačati saradnju. Na ovim sastancima smo prošli i kroz regionalne i međunarodne odnose. Vrlo je važna i naša vojna saradnja - rekao je Erdoan nakon sastanka.

"Ovu posjetu smatram vrlo korisnom, plodnom i uspješnom. Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa".

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je kazala kako su danas razgovarali o stanju u Evropi, migracijama i sigurnosnim prijetnjama.

- Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, posebno na području ekonomije i investicija - rekla je Grabar-Kitarović.

Također na sastanku je bilo govora o Bosni i Hercegovini, a na konferenciji za novinare turski predsjednik Erdoan je kazao da je trenutno stanje u BiH unutrašnje pitanje.

- Stanju u BiH je vezano uz Daytonski sporazum i položaj Hrvata je unutrašnje pitanje BiH. Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi. Naravno, naši ministri se sastaju, lideri zemalja se sastaju i svakako da ćemo se i u nastavku vidjeti kako možemo doprinijeti rješavanju svih problema. Lideri zemalja ne bi trebali da se izjašnjavaju po tom pitanju, jer je to unutrašnja stvar BiH - rekao je Erdoan.

Predsjednica Hrvatske je naglasila važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebe da se nastavi s ustavnim reformama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.