GLOBUS

Zimska oluja u Kaliforniji, pet osoba poginulo

Fena

9.1.2018

Zimska oluja pogodila je danas južnu Kaliforniju donoseći rekordne kiše toj američkoj državi, pri čemu je najmanje pet osoba poginulo, a kuće u klizištima pomjerene iz temelja, prenose agencije.

Voda nosi mulj i krš s brdovitih područja kroz naselja do ključne saobraćajnice u toj oblasti.

Beživotna tijela pet osoba pronađena su tokom spasilačkih operacija u naselju Montesito i njegovoj okolini, sjeverozapadno od Los Anđelesa, rekao je zvaničnik vatrogasne službe, prenosi AP.

Uništeno je više kuća, dok je neizvjesna sudbina stanovnika naselja do kojih je teško doprijeti zbog oborenih stabala i dalekovoda.

Putevi su blokirani, zbog čega su helikopteri korišteni čak i tokom oluje, a hiljade ljudi ostale su bez struje.

Iz vatrogasnih službi navode da vrše više spasilačkih operacija, te da će ih biti još, kao i da su neki od spašenih bili zatrpani muljem, prenose agencije.

Ekipe rade na raščišćavanju krša s puteva u široj oblasti Los Anđelesa.

Nalozi za evakuaciju izdani su u ponedjeljak, jer su meteorolozi prognozirali klizišta na brdima gdje su dosad najveći požari u Kaliforniji bjesnjeli prošlog mjeseca.

Prva značajna oluja ove sezone donijela je većem dijelu Kalifornije jake vjetrove i olujno nevrijeme, a rekordne kišne padavine zabilježene su u zaljevskoj oblasti San Fransiska.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i prognozirali da bi val hladnoće s jakim vjetrovima mogao donijeti Los Anđelesu veću količinu kiše nego što je palo u proteklih deset mjeseci ukupno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.