GLOBUS

Ekvador najavio iseljenje Asanža iz ambasade nakon što je razbjesnio Morena

Fena

10.1.2018

Južnoamerička država Ekvador, u čijoj se ambasadi u Londonu već pet godina nalazi osnivač WikiLeaksa Julian Asanž (Julian Assange), pokušava da pronađe način na koji će ga iseliti iz zgrade ambasade, piše Daily Mail.

Razlog tome je taj što je Asanž razbjesnio predsjednika Ekvadora Lenina Morena jer je na Twitteru spominjao njegove saveznike u inostranstvu.

- Neće biti pronađeno rješenje bez međunarodne i saradnje Ujedinjenog Kraljevstva koje je također izrazilo želju u potrazi za rješenjem - rekla je u utorak ekvadorska ministrica vanjskih poslova Maria Fernanda Espinosa ističući da je sadašnja situacija "neodrživa". Međutim, pravni tim osnivača WikiLeaksa ostao je pri svojoj tvrdnji da je Asanž nelegalno "u pritvoru", što su potvrdile i UN prije dvije godine.

- Velika Britanija ne bi trebalo sebi da dopusti da je zastraši Trampova administracija i prijetnje da treba privesti Asanža - navodi se u saopćenju pravnog tima.

Dalje se navodi da je ovaj potez Ekvadora uslijedio nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik te zemlje upozorio Asanža da izbjegava zapaljive političke izjave i da ne komentira pitanja koja uključuju političke saveznike te južnoameričke zemlje.

Uprkos tome, Asanž je na Twitteru izrazio podršku separatističkom pokretu Katalonije, iako je Moreno tražio od njega da se drži dalje od komentiranja krize u Španiji.

Asanž je na to odgovorio tako što je optužio predsjednika da pokušava da ga ušutka.

- Ako predsjednik Moreno hoće da uguši moje izvještaje o zloupotrebama ljudskih prava u Španiji, onda to treba da kaže otvoreno, uz pravno obrazloženje - poručio je Asanž.

Ministrica Espinosa je jučer izjavila da Ekvador razmatra da uključi medijaciju u rješavanje slučaja osnivača WikiLeaksa.

Na konferenciji za novinare, ona je rekla da je bilo dosta slučajeva azila posljednjih godina kada je bila potrebna medijacija treće zemlje.

Asanž se nalazi u Ambasadi Ekvadora od juna 2012. godine, kako bi izbjegao zahtjev Švedske za njegovu ekstradiciju zbog optužbi za silovanje.

I premda je Švedska u međuvremenu makar privremeno odustala od istrage, britanski zvaničnici ističu da će uhapsiti Asanža ako izađe iz ambasade zbog nepojavljivanja pred sudom nakon što mu je određena kaucija.

Asanž strahuje i da bi mogao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.