GLOBUS

Gabriel: Nuklearni sporazum s Iranom mora se očuvati

Fena

11.1.2018

Evropa i Sjedinjene Države trebali bi se suprotstaviti Teheranu zbog programa balističkog naoružanja i njegove uloge u sirijskom građanskom ratu, ali sporazum iz 2015. godine o sprečavanju Irana da razvije nuklearnu bombu mora se očuvati, izjavio je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova.

Govoreći prije sastanka s kolegama iz Irana, Britanije, Francuske i Evropske unije, Sigmar Gabriel je izjavio da Sjedinjene Države imaju pravo da izražavaju brige zbog iranske strategije na Bliskom istoku.

- Mi, međutim, trebamo razdvojiti te dvije stvari: našu želju da očuvamo nuklearni sporazum s Iranom i složenu ulogu Irana u regiji - kazao je šef njemačke diplomatije.

- Želimo razgovarati s Iranom o njegovoj ulozi u regiji, koja je više nego problematična - kazao je on, navodeći iranski uticaj u Jemenu, Siriji i Libanu.

Uoči isteka roka za američkog predsjednika Donalda Trampa da odluči da li da ponovo uvede naftne sankcije ukinute na osnovu sporazuma, šefica evropske diplomatije Fredrika Mogerini (Federica Mogherini) sazvala je sastanak Irana s evropskim silama kako bi se pokazala podrška nuklearnom sporazumu u jasnoj poruci Vašingtonu, saopćili su diplomati i zvaničnici.

Teheran je uvijek negirao da nastoji da se domogne nuklearnog oružja.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johanson (Johnson), u saopćenju objavljenom uoči sastanka u Bruxellesu, nazvao je nuklearni sporazum "ključnim sporazumom koji je učinio svijet sigurnijim".

Trumpova oktobarska odluka da ne potvrdi iransko povinovanje sporazumu stavila je Vašington u suprotstavljenu poziciju ostalim potpisnicama sporazuma - Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Kini i Evropskoj uniji.

Evropski saveznici upozorili su na podijele sa Sjedinjenim Državama oko nuklearnog sporazuma i tvrde da bi on, ukoliko Vašington ponovo uvede sankcije Iranu, mogo propasti.

Tramp mora odlučiti do sredine januara da li da ponovo zaprijeti američkim sankcijama na iranski izvoz nafte. Američki State Department saopćio je u utorak kako se očekuje da Trampova administracija donese odluku do petka, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.