GLOBUS

Težak dan za Angelu Merkel

Avaz.ba

11.1.2018

Kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila da još ima "velikih prepreka" u postizanju sporazuma o koalicionoj vladi između konzervativaca i socijaldemokrata.

"Još ima velikih prepreka koje treba ukloniti", rekla je Merkel po dolasku u sjedište Socijaldemokratske partije u Berlinu posljednjeg dana petodnevnih pregovora o mogućem formiranju koalicije i ocijenila da će ovo biti "težak dan".

Ona je rekla da će njena Hrišćansko demokratska unija učiniti sve u njenoj moći da pronađe "konstruktivan kompromis" ali je i dodala da oni također smatraju da treba da prave dobru politiku za zemlju. "Ljudi od nas očekuju da nađemo rješenja i u tom duhu ću raditi danas", dodala je kancelarka.

Ovo je peti i posljednji dan pregovora iza zatvorenih vrata, na kojima treba da se pokrenu osjetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija.

Poslije neuspješnog formiranja vlade s ekolozima i liberalima u novembru Angela Merkel više nema prostora za greške ukoliko želi da vlada još četiri godine, navodi agencija Frans pres.

Da bi zemlja izašla iz političkog zastoja još kao opcija ostaje koalicija između konzervativaca i socijaldemokrata, u protivnom ostaje mogućnost manjinske vlade s Angelom Merkel na čelu ili novih izbora.

Šef Socijaldemokrata Martin Šulc takođe je upozorio da i dalje postoje velike prepreke da bi se postigao dogovor o vladi, iako su dvije strane već "napredovale po brojnim tačkama".

On je posebno insistirao na značaju koji buduća vlada treba da donese Evropi. "Ako prihvatimo da se vratimo u vladu to će biti samo pod uslovom da ojačamo Evropu", rekao je on.

Konzervativci i SPD već su dva puta vladali zajedno tokom posljednjih 12 godina. Danas svaka strana obećava "novu politiku" prilagođenu vremenu koje se mijenja, uprkos vrlo suprotstavljenim stavovima o nekim pitanjima kao što su migrantska i fiskalna politika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.