GLOBUS

Janez Janša vratio 150.000 eura Prijedorčanki Dijani Đuđić

A. Sa.

11.1.2018

Priča da je Prijedorčanka Dijana Đuđić (32), navodno vlasnici firme u malom slovenačkom mjestu Skodnjo Hoče, Janezu Janši predsjedniku Slovenske demokratske stranke, poznajmila na tri rate u tri godine 450.000 eura, odijeknula je u regionu.

Đuđićeva navodno ima firmu u malom slovenačkom mjestu Spodnje Hoče, sa oko 2.000 stanovnika. Mediji nagađaju da je poznanica poreskog maga Roka Snežiča, iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao. Međutim, “isplivali” su dokazi da su putovali više puta u BiH, prvi put u aprilu 2017. godine.

List Večer, koji je prvi objavio tu priču, navodi da je neuobičajeno da se slovenačke političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Na Twitter nalogu stranke objavljeno je da su Dijanu Đuđić isplatili dug.

Pojasnili su kako su od nje dobili 150.000. Ugovorom je ranije bilo planirano da im u tri kvartala isplati po 150.000 eura odnosno ukupno 450.000. Taj novac su vratili sa pripadajućom kamatom od dva posto. Uz to je naglašeno da će, ukoliko se dokaže da su prekršili zakon, platit će kazne. Janšina stranka raskinula je ugovor sa Dijanom koji su ranije potpisali kod notara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.