GLOBUS

Erdoan: Americi nećemo izručiti nikoga sve dok oni nama ne izruče Gulena

Avaz.ba

11.1.2018

Turska neće Amerikancima izručiti nijednog osumnjičenog za terorizam ako joj Vašington ne bude predao imama Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog vojnog puča 2016. godine, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

- Do sada smo izručili SAD 12 terorista, ali oni nama nisu vratili onog kojeg mi želimo. Oni su izmišljali izgovore - rekao je Erdoan na konferenciji za štampu.

Ankara optužuje Gulena, koji živi u SAD od 1999. godine, za organizaciju neuspjelog puča u Turskoj i u nekoliko navrata je tražila od Vašingtona da ga izruči, navodi Rojters.

Američki zvaničnici su rekli da je njihovim sudovima neophodno da imaju dovoljno dokaza da bi izručili Gulena, koji negira umiješanost u organizaciju puča.

- Ako nam ga ne izručite, onda izvinite, ali od sada kad god budete tražili novog teroristu, sve dok sam ja u (predsjedničkom) kabinetu, nećete ih dobiti - poručio je turski predsjednik.

Turska je najveća muslimanska zemlja u NATO-u i važan saveznik SAD na Bliskom istoku, ali su ove dvije zemlje u prethodnim mjesecima imale razmimoilaženja po mnogim pitanjima.

U srijedu je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu istakao da su odnosi između dvije zemlje narušeni zato što SAD neće da izvrše ekstradiciju Gulena Turskoj i zato što pružaju podršku miliciji sirijskih Kurda - "Jedinicama za zaštitu naroda" (YPG), i njihovom političkom krilu - Partiji demokratskog jedinstva (PYD).

On je naglasio da bi odnosi Ankare i Vašingtona mogli da se dodatno pogoršaju.

- SAD nas ne slušaju, ali slušaju PYD/YPG. Da li tu može da bude strateškog partnerstva? ... Turska nije država koju će SAD saplitati svojom nekonzistentnom politikom u regionu -naglasio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.