GLOBUS

Kanađani poručili: Trampov prijedlog je veoma razuman

Avaz.ba

12.1.2018

Kanada pozdavlja predlog američkog predsjednika Donalda Trampa o mogućem produženju roka za zaključenje pregovora o reviziji NAFTA sporazuma i poslije marta.

To je izjavila kanadska ministrica vanjskih poslova Kristija Frilend.

Tramp je prethodno za "Volstrit Džornal" rekao da je "o mnogim pitanjima teško pregovarati", s obzirom na to da se u julu održavaju predsjednički izbori u Meksiku.

"Mislim da je to razuman predlog predsjednika SAD. Mislim da smo svi svjesni meksičkih izbora", rekla je Frilend novinarima, a prenosi Rojters.

Pregovori o reviziji NAFTA, koji bi trebalo da budu okončani do kraja marta, zapali su "u ćorsokak" uslijed brojnih nesuglasica između tri zemlje potpisnice sporazuma - SAD, Kanade i Meksika. Tramp je, u jučerašnjem obraćanju, ponovio prijetnju o povlačenju SAD iz tog sporazuma, ukoliko se u njemu ne naprave neke ključne izmjene.

Frilendova je jučer rekla novinarima da ozbiljno treba shvatiti Sjedinjene Države kada kažu da bi mogle da izađu iz NAFTA sporazuma, i da je Kanada pripremila neke kreativne ideje u nastojanju da se prevaziđu najteže prepreke s kojima se suočavaju pregovarači.

Ona je dodala da je "apsolutno moguć pozitivan ishod" pregovora koji će se održati od 23. do 28. januara u Montrealu, ukoliko sve tri strane pokažu dobru volju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.