GLOBUS

Zašto Papa izbjegava rodnu Argentinu?

Avaz.ba

13.1.2018

Papa Franjo u ponedjeljak šesti put u pontifikatu putuje u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće u svoju rodnu Argentinu, što izaziva mnoga pitanja.  

"Na svim svojim putovanjima Papa riskira da bude izmanipuliran, ali u Argentini taj bi rizik bio najviši", smatra talijanski historičar Điani La Bela, član katoličke zajednice svetog Egidija.

U svom dosadašnjem pontifikatu Franjo je obišao dobar dio Latinske Amerike, Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador, Kolumbiju. Sada će u Čile i Peru.

Na svim putovanjima Papa poziva na pomirenje, mir i dijalog.

Mnogi analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebu težinu u njegovoj domovini, gdje se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmjerene na krajnje liberalnog argentinskog predsjednika Maurisija Makrija.

"Mislim da se Franjo boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju", rekao je La Bela, koji je lani pratio Papu na putovanju u Kolumbiju, zemlju razorenu pedesetogodišnjim građanskim ratom.

"On je oduvijek bio glasonoša kulture dijaloga, zajedništva, rada na dobrobit zajednice", kaže argentinski društveni aktivist Gustavo Vera, koji je blisko surađivao s Horheom Bergogliom. "Mislim da, s druge strane, Argentina nije evoluirala prema dijalogu".

Papina odluka da ne dolazi u zemlju u kojoj je proveo većinu života čini se vrlo osobnom, dodaje Vera. "On ne želi biti faktor podjele, oportunizma i strančarenja. Mislim da Argentinu čuva za kraj, da će doći u svoju dragu zemlju, voljenu domovinu, kada osjeti da će biti čimbenik dijaloga i zajedništva".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.