GLOBUS

Iran prijeti odmazdom zbog sankcija SAD protiv čelnika pravosuđa

Avaz.ba

13.1.2018

Iranski zvaničnici u subotu su kazali da će odgovoriti na sankcije koje su protiv njihovog pravosudnog čelnika nametnule Sjedinjene Američke Države u okviru napora predsjednika Donalda Trampa da "popravi" nuklearni sporazum sklopljen između Teherana i glavnih svjetskih sila.

Dužnosnici u Washingtonu su u petak objavili sankcije protiv 14 subjekata i pojedinaca, uključujući šefa iranskog pravosudnog sistema, ajatolaha Sadeqa Larijanija, podsjeća agencija Reuters.

- Neprijateljski postupci Trampovog režima protiv Larijanija... prešli su sve crvene linije ponašanja u međunarodnoj zajednici i predstavljaju kršenje međunarodnih zakona, te će na njih zasigurno biti odgovoreno ozbiljnom reakcijom Islamske Republike – navodi se u saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova koje su prenijeli državni mediji.

Kako javlja BBC, američko ministarstvo finansija je izdalo saopćenje u kojem je navedeno da je ajatolah Larijani odgovoran za "mučenje ili okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje zatvorenika u Iranu, uključujući amputacije".

Larijani je ranije pozvao na obračun s "pobunjenicima" i "vandalima" nakon nedavnog niza antivladinih protesta u iranskim gradovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.