GLOBUS

Teheran neće dozvoliti bilo kakvu izmjenu dogovora

( CNN)

Srna

13.1.2018

Iran je danas odbacio bilo kakvu izmjenu svog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zahtijevao uvođenje novih regulativa kako bi se dogovor održao.

- Iran neće prihvatiti bilo kakve izmjene sporazuma, bilo to sada ili u budućnosti. Nećemo dozvoliti da bilo kakva druga pitanja budu povezana sa sporazumom - navodi se u saopćenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Analitičari ističu da Iran ima podršku svih partnera u sporazumu sem Amerike. Rusija je nešto ranije upozorila Vašington da bi eventualno povlačenje iz sporazuma bilo velika greška.

Kina je, također danas poručila da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u održavanju i sprovođenju nuklearnog dogovora sa Iranom.

Prema sporazumu postignutom 2015. godine sa Rusijom, SAD, Kinom, Francuskom, Britanijom, Njemačkom i EU, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje niza međunarodnih sankcija.

Tramp je jučer iznio ultimatum da se "isprave katastrofalni pripusti u dogovoru, ili će se SAD povući".

Američki predsjednik tvrdi da je njegov prethodnik na funkciji Barak Obama (Barack) previše popustio Iranu slabljenjem sankcija, a da pri tom nije primorao Islamsku Republiku da okonča svoj program balističkih projektila i pružanje podrške militantnim grupacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.