GLOBUS

Papa Franjo ponovo uputio apel za gostoprimstvo prema migrantima

Avaz.ba

14.1.2018

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja ponovo je uputio apel za gostoprimstvom prema migrantima ocenjujući da je "grijeh odustati od susreta s bližnjima".

"Svaki migrant koji pokuca na naša vrata za nas predstavlja priliku da se sastanemo sa Isusom Hristom koji nam dolazi kao stranac u bilo kojoj epohi, a neki to odbijaju", rekao je papa povodom 104. Svjetskog dana migranata i izbeglica.

Papa je tokom mise u crkvi Svetog Petra rekao da nije lako "pustiti kulturu drugih u svoje domove, i staviti se u situaciju umjesto njih, razumjeti njihove misli i njihova iskustva".

Argentinski papa, porijeklom iz porodice italijanskih imigranata, rekao je da ljudi često odustaju da se približe drugima i radije grade "barijere da bi se branili".

"Oni koji dolaze također se plaše. Plaše se sukoba, osuđivanja, diskriminacije i neuspeha. Nije grijeh imati sumnje i strahove, već je grijeh dopustiti da taj strah utiče na naše odluke, komprimutuje poštovanje i velikodušnost i podstiče mržnju i odbijanje", dodao je papa u svojoj besjedi.

Franja, papa od marta 2013. godine, redovno poziva na prihvatanje izbjeglica i migranata.

Papa u ponedeljak kreće u osmodnevnu posjetu rodnom kontinentu, gdje će boraviti u Peruu i Čileu. To će biti njegovo 22 putovanje u inostranstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.