GLOBUS

Molili da je uzbuna na Havajima lažna: ''Sklonio sam se u kadu sa svojom ženom i djetetom i prekrio madracem''

( Jutarnji)

Avaz.ba

14.1.2018

Američko vojno zapovjedništvo za Pacifik objavilo je u subotu da nije bilo raketne prijetnje Havajima nakon što su stanovnici primili greškom poslanu poruku na mobitele o neposrednom napadu.

Nešto ranije stanovnicima Havaja greškom je oglašena uzbuna zbog raketnog napada i upućen im je poziv da potraže sklonište. Poruke za uzbunu poslala je Agencija za upravljanje izvanrednim situacijama.

Više osoba, među njima demokratska zastupnica u parlamentu Tulsi Gabbard, objavile su na društvenim mrežama fotografiju i tekst u kojem su rekli da su putem sistema Amber Alert primili upozorenje o prijetnji.

"PRIJETNJA BALISTIČKOG PROJEKTILA NA HAVAJIMA. ODMAH POTRAŽITE SKLONIŠTE. OVO NIJE VJEŽBA", glasila je obavijest na pametnim telefonima koju su stanovnici otoka primili u subotu oko 8.00 sati po mjesnom vremenu (19.00 sati po srednjoevropskom).


Poruka je na Havajima izazvala opću paniku među stanovništvom iako je 38 minuta kasnije povučena nakon što je utvrđeno da je riječ o greški zaposlenika Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama.

No, u prvim minutama ljudi su gledali kako da se spase od prijetnje za koju su imali razloga smatrati opravdanom. Neki su se pokušali sakriti u iskopanim rupama i atomskim skloništima. Neki su pak rezignirano prihvatili sudbinu sa stavom da smrt u raju Havaja i nije najgora stvar na svijetu. Student na Sveučilištu Hawaii Pacific Hasan Din (Hassan Deen) za BBC je rekao da je uzbuna započela paniku i da je on, zajedno s 29 drugih studenata, 47 minuta proveo zaključan u prostoriji s kantama za smeće, piše Jutarnji.

Britanska turistica Ema Hajn (Emma Hine) je opisala svoje iskustvo:

- Bilo je užasno jer sam zaista mislila da ćemo umrijeti. Imam kćer Kloe (Chloe) u Ujedinjenom Kraljevstvu i samo mi je prošlo kroz glavu da nisam dobila priliku da se oprostim od nje - rekla je Ema i dodala da je njezin sin Luis (Lewis), koji je s njom bio na Havajima, imao napad zbog stresa.

Maratonka Lucja Leonard je pak rekla da je čula kako su roditelji "gurali djecu u šahtove kako bi ih zaštitili".

- Svi smo se skučili zajedno i pomislili - pa, ako je ovo kraj, barem smo na lijepom mjestu i radimo nešto što volimo. Ali Bože moj, bilo je strašno - ispričala je Lucja.

Dejnijel Smit (Danielle Smith) se pak za Sydney Morning Herald prisjetila trenutka kada je na plaži zazvonilo pedesetak mobitela na koje je stigla poruka o uzbuni.

- Svi su samo gledali uokolo i pitali se "Šta da sad napravimo? Šta nam je činiti?!"

Sa svojom porodicom sklonila se u obližnju školu:

- Samo smo sjedili u tišini. Doslovno niko nije prozborio ni riječi - opisala je jezive minute.

Lažna uzbuna posijala je paniku i među profesionalnim golferima na PGA Tour Sony Openu koji se održavao u Waialae Country Clubu. Poznati golfer Stiv Vitkroft (Steve Wheatcroft) rekao je da su svi "poludjeli", dok je njegov uspješniji kolega Džastin Tomas (Justin Thomas) bio jedan od rijetkih koji je ostao miran.

- Sjedio sam na svom kauču, otvorio vrata balkona, gledao TV i slušao muziku. Imao sam dojam da je došlo moje vrijeme da napustim ovaj svijet.

Kako to biva u današnjem svijetu društvenih mreža, mnogi su svoje misli, za koje su vjerovali da su im možda i zadnje, podijelili na Twitteru. Tako je izvjesni Džon Piterson (John Peterson) napisao da se "sklonio u kadu sa svojom ženom, djetetom, tastom i punicom i prekrio madracem".

- Molim te Bože, daj da je ova uzbuna lažna - napisao je.

Na njegovu sreću, ali i sreću svih stanovnika i turista koji su u subotu bili na Havajima uzbuna je doista bila lažna.

Glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva za Pacifik rekao je da "nije utvrđena nikakva prijetnja balističkog projektila na Havajima", dok je Američko savezno povjerenstvo za komunikacije objavilo da pokreće istragu o incidentu.

CNN je prenio izjavu guvernera države Dejvida Idža (David Ige) da je uzrok uzbune leži u tome da je jedan od zaposlenika Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama stisnuo "krivo dugme", zbog čega je američki novinar Den Rater (Dan Rather) na Twitteru duhovito primijetio da bi "Havaji svima trebali platiti piće po izboru, na račun državnog budžeta".

Britanski Daily Mail piše malo opširnije o osobi koja je "pritisnula krivo dugme". Kako kažu, dotični zaposlenik nije ni shvatio šta je učinio prije nego su poruke počele stizati na mobitele. On je to učinio tokom interne vježbe koja se poklopila s izmjenom smjene u 8:07 ujutro.

- On se stvarno loše osjeća. Nije to učinio namjerno - bila je to njegova greška i zbog toga se osjeća grozno - rekao je dužnosnik Agencije Vern Mijagi (Miyagi) na pres konferenciji koja je održana u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu.

Mijagi, inače penzionisani general američke vojske, rekao je da zaposlenik koji je pogriješio već neko vrijeme radi u Agenciji i neće biti otpušten zbog greške, nego će proći vježbe i savjetovanje kako se ovo "više nikada ne bi dogodilo".

Na kraju, podsjetimo samo da se ovo dogodilo u vrijeme povišenih napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa. Naime, nakon zadnjih testova smatra se da režim Kim Jong-una ima mogućnost gađanja bilo kojeg dijela SAD-a balističkim projektilom Hwasong 15 koji ima mogućnost nošenja nuklearne bojne glave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.