Moguć epski ''sudar'': Makron, Merkel i Tramp sastat će se u Davosu

Fena
15.01.2018 10:50

Foto: ( Agencije)

Njemačka kancelarka Angela Merkel razmatra mogućnost da se pridruži francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) koji je već najavio učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

To bi, kako ocjenjuje agencija Reuters, mogao biti epski sudar različitih pogleda na svijet, s obzirom na to da je učešće na Forumu već najavio američki predsjednik Donald Tramp (Trump). Merkel je u važnim pregovorima o formiranju vlasti nakon izbora i očekivalo se da će preskočiti ovogodišnji susret u švicarskom skijalištu.

Ali, nakon što je preliminarni dogovor postignut, zvaničnici ističu da bi možda Merkel mogla doći na Forum, gdje će posljednjeg dana govoriti upravo Tramp. Na taj način bi njemačka premijerka najavila veliki povratak na svjetsku scenu nakon nekoliko mjeseci odsustva zbog problema s formiranjem vlasti nakon izbora.

Također, francuski lider Makron će govoriti dva dana prije Trampa, a ukoliko dođe i Merkel, to bi mogla biti prilika da evropski čelnici potvrde predanost reformi EU i zajednički se suprotstave Trampovim pogledima na globalna dešavanja.

Svjetski ekonomski forum u Davosu, 48. po redu, bit će održan od 23. do 26. januara.

NA VRH