GLOBUS

Švedska priprema modernu verziju vodiča u slučaju rata

Srna

15.1.2018

Švedska će objaviti modernu verziju vodiča u slučaju rata, objavljenog četrdesetih godina prošlog vijeka, u kojem se sada kao prijetnje navode klimatske promjene i teroristički napadi.

Vlada je prvobitno podijelila priručnik "U slučaju rata" Šveđanima 1943. godine u vrijeme Drugog svjetskog rata u kojem građane savjetuje šta da čine, ako zemlja uđe u rat.  

Naredna verzija odnosila se na prijetnje Hladnog rata, dok je sljedeću, objavljenu osmadesetih godina prošlog vijeka, interno koristila Vlada Švedske.

  Ovaj vodič je sada ponovo oživljen, ali se odnosi na moderne prijetnje.  

"Vodič se tada bavio samo ratom, ali danas društvo izgleda puno drugačije", rekla je Kristina Anderson iz švedske Agencije za svaku eventualnost (MSB), piše list "Aftonbladet".

Ona je rekla da su danas prijetnje složenije i odnose se na klimatske promjene, terorističke napade, epidemije i zaraze, manipulisanje informacijama. "Ljudi treba da nauče više o tome i da znaju kako da reaguju", rekla je Anderson.  

Novi priručnik bit će podijeljen švedskim domaćinstvima u maju ili junu, piše list, dodajući da je cilj Vlade u ovom potezu jačanje civilne odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.