GLOBUS

Posrednik UN u pregovorima Atine i Skoplja Metju Nimic smatra da su blizu rješenja za novo ime Makedonije

Srna

17.1.2018

Posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija Metju Nimic (Matthew Nimetz) izjavio je da će prijedlog novog rješenja, koje predstavlja kombinaciju njegovih starih ideja, biti dostavljen vladama Makedonije i Grčke kako bi se, na osnovu njihovih stavova, došlo do prihvatljivog rješenja za obje strane.

"Imam veliku nadu da se ovaj proces kreće u pozitivnom pravcu", rekao je Nimic nakon današnje runde razgovora sa predstavnicima Skoplja i Atine, Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom. 

Nimic je najavio da će narednih sedmica posjetiti Skoplje i Atinu, prenose makedonski mediji.

Izrazio je nadu da će lideri opozicionih stranaka u Grčkoj i Makedoniji biti konstruktivni, budući da su veoma važni učesnici u političkom životu svojih zemalja.  

Nimic je ranije rekao da će novi naziv sadržavati termin Makedonija, jer ga je već priznalo više od 100 država u svijetu, kao i Grčka koja se saglasila sa privremenom referencom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Između Skoplja i Atine vodi se dugogodišnji spor o nazivu Makedonija.  

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "sigurnosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja ovog spora vode se od 1992. godine.  

Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je predlagao nazive "Sjeverna Makedonija", "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija", "Republika Makedonija - Skoplje" i "Slovensko-albanska Makedonija".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.