GLOBUS

Značajan pad cijene Bitcoina i drugih kriptovaluta

Avaz.ba

18.1.2018

Bitcoin ponovo doživljava ogromne fluktuacije vrijednosti, a ovo polako postaje trend. Vrijednost popularne kriptovalute je tokom noći pala ispod 10.000 dolara, što predstavlja pad od oko 48% u odnosu na blizu 20.000 dolara koliko je Bitcpoin vrijedio prije samo mjesec dana.

Posljednji put kada je Bitcoin vrijedio oko 10.000 dolara bilo je pred kraj novembra prošle godine. Nakon toga je u decembru ostvaren ogroman rast. Krajem godine, kriptovaluta je imala trend pada, potom se stabilizovala i ostvarila novi rast početkom 2018. godine. Prije desetak dana je vrijednost Bitcoina bila oko 17.000 dolara, a nakon toga je u konstantnom padu.

Tokom posljednja 24 sata i druge veće kriptovalute su doživjele dvocifreni pad vrijednost u procentima, pa su tako Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin i Monero u padu za oko 15-25 procenata.

Tačan razlog ovih fluktuacija vrijednosti kriptovaluta nije poznat i teorije su različite, mada se pominje da na njih dosta utiču vijesti iz Južne Koreje koja želi da u svojoj zemlji reguliše trgovinu kriptovalutama i da ih zabrani. Slične glasine se ovih dana pojavljuju i za tržište Kine.

Vrijednost Bitcoina danas značajno fluktuira, pa je u jednom trenutku imala vrijednost od 11.600 dolara, dok u trenutku pisanja vijesti vrijedi oko 10.300 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.