GLOBUS

Mej i Makron razgovarali o odnosima Francuske i Velike Britanije: Saradnja u ekonomskom, vojnom i u sigurnosnom smislu je od vitalnog značaja

Srna

18.1.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) istakla je da Veliku Britaniju i Francusku povezuju "snažni i duboki odnosi".

Ona je tokom prve posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) Velikoj Britaniji rekla da su ona i njen francuski sagovornik posvećeni graničnom sporazumu iz Kalea i da su dogovorili dodatne mjere sigurnosti. 

Velika Britanija je već najavila da će dati dodatnih 44,5 miliona funti za jačanje sigurnosti na Lamanšu.

Mej je dodala da je od vitalnog značaja za dvije zemlje sarađuju u ekonomskom, vojnom i u sigurnosnom smislu. 

Dodala je da će Velika Britanija ostati čvrst partner prijateljima i saveznicima nakon "Bregzita", te da će London nastaviti da u potpunosti pomaže u jačanju sigurnosti u Evropi.

Suma od 44,5 miliona funti biće potrošena za postavljanje ograda, nadzornih kamera i infra-crvene tehnologije detektovanja u Kaleu i na drugim graničnim punktovima. 

Očekuje se da će Britanija preuzeti veći broj migranata iz Kalea, što se posebno odnosi na djecu bez pratnje, saznaje BBC.

Samit Mej i Makrona u Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendharst u Berkširu, takođe, je prvi sastanak šefova pet britanskih i francuskih obavještajnih agencija.  

Sastanku su prisustvoali prisustvuju i članovi Vlade Britanije i njihove francuske kolege.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.