GLOBUS

Državica na rogu Afrike osinje je gnijezdo, novi svjetski sukobi mogli bi početi na ovom mjestu

AFP

Avaz.ba

20.1.2018

Na maloj površini jedne afričke države - Džibutija - koncentriran je najveći broj stranih vojnih baza na svijetu. 

Površine tek 23.200 kvadratnih kilometara, Džibuti je jedna od najmanjih zemlja u Africi i ima manje od milion stanovnika.

U ovoj bivšoj francuskoj koloniji, očekivano, Francuska i dalje ima nekoliko vojnih baza. 

Već neko vrijeme postoje i vojne baze SAD te nekih evropskih i azijskih država, a grade se i nove. 

Kamp Lemonir, najveća američka vojna baza u Africi, nalazi se upravo u Džibutiju. Prema zadnjim, doduše neslužbenim, informacijama, o gradnji vojne baze u Džibutiju razmišlja i Indija. 

Ako do toga dođe, gotovo svaka velika svjetska sila, uz izuzetak Rusije, imat će svoju bazu u ovoj maloj zemlji.

Bruno Mačes (Maçaes), portugalski političar i naučnik, za Politico je u sklopu serije tekstova "Ratovi koji dolaze" napisao i članak o Džibutiju. 

- Ovdje će početi treći svjetski rat - kazao je on te opisao svoju posjetu Džibutiju. 

Vidio je, kaže, kineske i američke vojnike koji su koristili svaku priliku da snime vojnu opremu i logistiku svojih rivala.

"Pukovnik Bogoreh, vrhovni komandant obalne straže Džibutija, rekao mi je da je morao uvesti red nakon što su kineski mornari stalno snimali američki razarač", ispričao je Mačaeš.

Zašto baš Džibuti?

Ključna prednost ove države leži u njenom položaju - smještena je na rogu Afrike, na tjesnacu Bab-el-Mandeb, blizu konfliktnih zona u Africi i na Bliskom istoku. Vojni udari iz Džibutija mogu stići do Somalije, Sudana, Jemena, Sirije i Iraka za samo nekoliko minuta.

Što ako zarate zemlje koje u Džibutiju imaju svoje baze?

Mnogo će toga ovisiti o prirodi potencijalnog sukoba. Ako Indija  otvori vojnu bazu u Džibutiju, svaki budući mogući sukob odmah bi se proširio na to područje, jer je Džibuti od velikog značaja za Kinu, koja iz pomoć svoje baze u toj zemlji "okružuje" Indiju, svog velikog konkurenta.

Ako bi pak izbio sukob između SAD i Kine u Južnom kineskom moru, njihove baze u Džibutiju sigurno bi bile podignute u stanje pripravnosti. Jedna od mogućnosti jest i da zaraćene države izaberu upravo Džibuti kao mjesto ograničenog sukoba. Svaki teritorijalni spor između Kine i Japana toliko je opasan da je moguće da će se prije direktno sukobiti daleko od matičnog teritorija, u Africi. 

Jedan nedavni događaj potvrđuje ovo tumačenje: procurilo je kako je prošle godine japanski vojni brod poslao ronioce da špijuniraju kineski ratni brod u vrijeme kad su oba bila privezana u Džibutiju.

U prošlom stoljeću sukobi su bili pažljivo organizirani, uz jasne granice i sfere utjecaja, ali danas su zbog globalizacije rivali vrlo blizu jedni drugima. Džibuti je savršena slika ovog novog svijeta, u kojem su velike sile prisiljene dijeliti isti prostor, piše Politico, prenosi Dnevnik.hr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.