Madrid će tražiti hapšenje Pudždemona ako ode u Dansku

Madrid će tražiti hapšenje Pudždemona ako ode u Dansku

Špansko tužilaštvo saopćilo je danas da će tražiti hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemont) ako sutra bude putovao iz Belgije u Dansku da učestvuje u debati kojoj bi trebalo da bude domaćin.

Tužilaštvo je saopćilo da će "odmah" tražiti od postupajućeg sudije u slučaju Pudždemona da ponovo aktivira nalog za hapšenje i da ga danske vlasti uhapse ako se potvrdi njegov plan puta u Dansku.

Univerzitet u Kopenhagenu saopćio je prekjučer da će Pudždemon sutra učestvovati na skupu na političkom odsjeku Univerziteta pod nazivom "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju? Debata sa Karlesom Pudždemonom".

Pudždemonov advokat Haume Alonso Kueviljas (Jaume Cuevillas) rekao je za katalonski radio da postoji rizik od hapšenja njegovog klijenta u Danskoj, ali da vjeruje da danske vlasti neće postupiti po nalogu za hapšenje.

Španski Vrhovni sud izdao je međunarodnu potjernicu za hapšenje Pudždemona, ali je ona povučena u decembru da bi se izbjegla opasnost da mu belgijske vlasti odobre azil.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH