GLOBUS

Abas će od EU tražiti priznavanje palestinske države

Fena

22.1.2018

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) u ponedjeljak će doputovati u Brisel, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

Abedul Rahim el-Farra, palestinski ambasador u Belgiji, izjavio je da će se Abas tokom dana sastati sa zamjenikom belgijskog premijera i ministrom za međunarodnu saradnju kako bi razgovarao o bilateralnoj saradnji između Belgije i Palestine.

U intervjuu za radiostanicu Glas Palestine, El-Farra je izjavio da će se Abas sastati sa šeficom evropske diplomatije Frederikom Mogerini (Federic Mogherini) u sjedištu EU i potom će održati sastanke s 28 ministara vanjskih poslova članica EU.

Dodao je da će Abas održati značajan govor evropskim ministrima prije nego što održi panel-raspravu s njima.

Abasov sastanak s ministrima vanjskih poslova EU u prisustvu Mogerini je bitan, kazao je El-Farra. Dodao je da će ih Abas izvijestiti o posljednjim dešavanjima na terenu i da će zatražiti od evropskih dužnosnika da priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

El-Farrar je također saopćio da će Abas razgovarati o punopravnom partnerstvu između Palestine i EU prije sastanka s belgijskim premijerom Čarlsom Mišelom (Charles Michel) s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima dvije zemlje, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.