GLOBUS

Švicarska vojska angažira 4.377 vojnika za osiguranje samita u Davosu

( Agencije)

Fena

22.1.2018

Švicarska vojska razmjestila je 4.377 vojnika u Davosu i njegovoj okolini kako bi pružili sigurnost na ovogodišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), gdje se očekuje i prisustvo američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

General Aldo Šelenberg (Schellenberg) izjavio je za Associated Press da ta brojka nije izmijenjena nakon objave da će Tramp biti prvi aktuelni američki predsjednik koji će prisustvovati samitu WEF-a u posljednjih 20 godina. Također je kazao da su sigurnosni aranžmani slični onima kakvi su bili na snazi u proteklih nekoliko godina.

Oko 93 posto švicarskih vojnika su regruti. Švicarsko zrakoplovstvo za osiguranje skupa u Davosu daje 2.580 vojnika, dok ih je 1.600 iz pješadije, a 187 iz vojne policije.

Nakon obilnih snježnih padavina u okolini Davosa, vojni i policijski zapovjednici nisu sigurni koliko ljudi se sprema na proteste protiv Trampove posjete.

Trampov dolazak u Davos ipak je pod znakom pitanja zbog unutrašnje krize oko djelimične finansijske blokade američke vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.