GLOBUS

Haos na sjeveru Sirije: Zbog "Maslinove grančice" prijeti novi rat, ali i povratak ISIL-a

Avaz.ba

22.1.2018

Turska vojna intervencija na sjeveru Sirije, koja je pokrenuta protiv kurdskih militanata, mogla bi otvoriti novi front u građanskom ratu u Siriji, koji traje već sedam godina, piše CNN.

Osim toga, upozorava CNN, vojni sukob Turske i sirijskih Kurda mogao bi ponovo osnažiti tzv. Islamsku državu.

Turska već dosta dugo upozorava kako neće tolerirati činjenicu da sirijsko-kurdska milicija YPG, koja uživa podršku SAD, kontrolira veći dio granice. Ankara ih smatra terorističkom organizacijom, dok im SAD pružaju podršku, a zauvrat dobiva saveznika u borbi protiv ISIL-a.

Za turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), YPG nije puno drugačija od kurdske separatističke grupe u Turskoj, odnosno Radničke partije Kurdistana (PKK).

Vojna ofanziva, popmpezno nazvana "Operacija Maslinova grančina", počela je u subotu serijom zračnih napada. U nedjelju su turske kopnene snage uz potporu pobunjenika ušle u Siriju, a komandant jedne od pobunjeničkih frakcija koje podržavaju tursku ofanzivu tvrdi da je u akciju uključeno 13.000 boraca.

Meta turske ofanzive je kurdska enklava Afrin na sjeveru Sirije, koja se nalazi odmah do pokrajine Idlib, gdje su smještene turske snage koje nadziru jednu od četiri 'sigurnih zona' u Siriji, stvorenih uz podršku Rusije. Turska je vojska, međutim, iskoristila svoju prisutnost u Idlibu kako bi otvorila novu frontu.


Turska je o svojim namjerama prethodno obavijestila Sjedinjene Države i Rusiju. Komandant Glavnog štaba turskih oružanih snaga general Hulusi Akar prošle je sedmice Rusiju obavijestio kako neće biti kolateralne štete. Neki analitičari vjeruju da se Turska nagodila s Rusijom: pomogla je Rusima na uspostavi sigurnosne zone u Idlibu, a zauzvrat su dobili odriješene ruke u Afrinu. Naime, Rusija je povukla skromno vojno prisustvo u tom području taman uoči "Operacije Maslinova grančica".

YPG tvrdi da su ih izdali Rusi, s kojima su prethodno surađivali.

- Rusiju također smatramo odgovornom za ove napade, bit će krivi za svako stradavanje civila, naveli su u nedjelju u saopćenju.

Sada sve ovisi o tome koliko će opsežna biti turska vojna operacija. Ukoliko im je cilj doista uspostava 30-kilometarske "sigurne zone" uz granicu, sukob će biti pod kontrolom. No, ukoliko Turska želi osvojiti grad Afrin, a potom otvori novu frontu kako bi osvojila grad Mandžib dalje na istoku, postoji velika bojazan od izbijanja novoga rata u Siriji.

Sjedinjene Države su pozvale sve strane na suzdržanost, ali nisu od Turske tražile prekid vojnih operacija. Američki Stejt department (State Department) poručio je Turskoj da se koncentriše na borbu protiv militanata Islamske države te izrazio zabrinutost zbog stradavanja nevinih civila.

- Turska u sjevernoj Siriji ima legitiman razlog za zabrinutost zbog sigurnosti, ali sve je pod kontrolom, rekao je američki ministar obrane Džim Metis (Jim Mattis).

Prema zadnjim informacijama, Erdoanovi planovi daleko su od suzdržanih. Već je tražio predaju Mandžiba, gdje su prisutne američke snage.

Američka podrška Sirijskim demokratskim snagama (SDF), krovnoj organizaciji u kojoj je YPG glavni igrač, naljutila je Erdoana i pogoršala odnose SAD-a i Turske. Kap ulja na vatru dolio je američki plan najavljen početkom mjeseca da obuči 30.000 pripadnika SDF-a kako bi kontrolirali tursko-iračku granicu.

- Sjedinjene Države su priznale da su uspostavile terorističku vojsku duž naše granice, glasio je Erdoanov komentar na Twitteru.


Američki Institut za proučavanje rata tokom vikenda je upozorio kako turska vojna operacija prijeti produbljivanju tursko-kurdskog sukoba koji bi mogao onemogućiti američke napore u stabilizaciji te prisiliti SAD-a da ponovno razmisli od podršci YPG-u.

Vojna operacija u Siriji Erdoanu je donijela jačanje nacionalističke baze u Turskoj i podršku opozicije. Čelnik glavne opozicione stranke Republikanske narodne partije Kemal Kilicdaroglu poručio je: 'Želimo da imperijalističke sile napuste Bliski istok'.

Turska se, zajedno s Rusijom i Iranom, obavezala na uspostavu mira ili barem okončanje sukoba u Siriji. No, vojna ofenziva u Afrinu mogla bi potkopati taj cilj, te omogućiti džihadistima u Idlibu, kao i ISIS-u da se ponovno razmaše.

Pripadnici ISIS-a prošle su se sedmice ponovno pojavili na jugu Idliba, usmrtivši i zatočivši nekolicinu vojnika. Kasnije su objavili fotografije likvidacije trojice muškaraca za koje tvrde da su režimski vojnici.

Nakon postupnog smirivanja sukoba u Siriji prošle godine te preuzimanja ISIS-ovih uporišta Rake i Deir Ezora, nove borbe na sjeveru zemlje lako bi mogle uzrokovati širenje konflikta, u koji bi bile uključene brojne frakcije.

Više od 200.000 civila pobjeglo je od sukoba na jugu Idliba, te su se pridružili više od milion izbjeglih Sirijaca smještenih na komadiću pobunjeničkoig teritorija te tako pogoršali ionako tešku humanitarnu krizu.

Njihovi snovi da bi mogli potražiti utočište u Afrinu, brzo se rasplinjuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.