Profesor Edvard P. Džozef: Ivanovićevo ubistvo možda je baš ono što je Kosovu trebalo

Avaz.ba
23.01.2018 10:44

Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu Edvard P. Džozef (Edward P. Joseph) analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Foreign policy, pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa, u rubrici posvećenoj ličnim stavovima i pogledima, Džozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršili "najvjerovatnije moćni kriminalni elementi", koji, kaže, bujaju "na sjeveru, gdje vlada bezakonje".

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, "mogla biti podsticaj za trajni mir na Kosovu".

Navodi i da Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može odvojiti sjever od "svoje bivše, otcijepljene pokrajine". 

Srbija i regija su, prema njegovom mišljenju, taoci te iluzije, koja, istovremeno, otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od napora na približavanju Evropskoj uniji. 

- I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića - kaže Džozef, i, nakon podsjećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi da Beograd insistira na zajednici srpskih općina, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sjever Kosova odvoji.

Podjela Kosova utjecala bi na BiH

Kosovski Albanci su, zaključuje Džozef, "partneri" Srbiji u istoj toj iluziji. 

- Albanske stranke, odbijajući da razmotre to da su Albanci mogli počiniti zločine nad Srbima, nastavljaju da se suprotstavljaju novoustanovljenom specijalnom sudu za ratne zločine. Usto, najbrojnija stranka u kosovskom parlamentu Samoopredjeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom - navodi Džozef.

Istovremeno, upozorava da bi eventualna podjela Kosova automatski potaknula secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

- Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorija - smatra Džozef.

Međutim, profesor misli da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Tachi) neće moći sami postići kompromis. 

- Niti će to moći Evropska unija, kojoj Albanci ne vjeruju, a Srbi je ne cijene - ocjenjuje Džozef i tvrdi da "samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU".

Vašington ne može više priuštiti sebi da kosovsko pitanje daje Evropljanima kao "podugovaračima", imajući u vidu "rusku prijetnju".

NA VRH