GLOBUS

Vodilo me balkansko srce: Marko u Norveškoj spasio ženu iz požara, šefovi to cijene, ali...

Blic.rs

23.1.2018

Marko već dvije i pol godine radi u Oslu kao medicinski tehničar, a prošle sedmice u noći sa srijede na četvrtak jedna je pacijentica trebala pomoć koja je bila izvan Markovih zaduženja. 

Marko je, naime, zaposlen u službi koja izlazi na teren na poziv pacijenata hitnoj službi, a prošle sedmice došao je poziv od 92-godišnjakinje kojoj se znalo dogoditi da padne i ne može ustati. No, kada su je nakon njena poziva pokušali kontaktirati nije se javljala što je bilo čudno, a kada su došli do njene kuće vidjeli su ogroman dim. Marko je odmah zaboravio na pravila službe i povelo ga je, kaže, balkansko srce.

"Šutnuo sam vrata i uletio u kuću. Unutra je bio crni dim i ništa nisam vidio. Nisam razmišljao ni o čemu, samo da je spasim", ispričao je Marko za Blic.

Nije mogao vjerovati da će ženu pronaći živu, ali nije odustajao. Nakon što ju nije pronašao u dvije sobe kratko je izašao na svježi zrak, a onda se vratio u kuću. U trećoj sobi našao je ženu koju nije mogao nositi pa ju je izvukao iz kuće pred kojom su već bili vatrogasci i policajci.

Žena je u petak operirana, a Marko je dobio zahvalu od njene kćerke. O njemu su pisale norveške novine, a nakon svega on je samo htio što prije doći kući gdje su ga čekali žena i sin.

Markovo herojstvo cijene i njegovi nadređeni, ali ipak su mu poručili da to više ne bi trebao raditi.

"Dobio sam četiri dana slobodno. Poslodavci su mi poručili 'Bravo, ali nemoj više da ti se to dogodi'. Jednostavno u Norveškoj svako radi svoj posao", objasnio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.