GLOBUS

SAD podržava partnerstvo protiv nekažnjavanja upotrebe hemijskog oružja

( AFP)

Srna

24.1.2018

Amerika podržava Međunarodno partnerstvo protiv nekažnjavanja upotrebe hemijskog oružja, koje predvodi Francuska, a čija je svrha da oni koji koriste hemijsko oružje snose odgovornost za svoje postupke, saopćeno je iz Bijele kuće.

U saopćenju se navodi da SAD čvrsto podržavaju ovakvo partnerstvo, zahvaljujući kojem će biti kažnjeni oni koji bilo gdje u svijetu koriste hemijsko oružje.

Iz Bijele kuće dodaju da je još jedan od ciljeva partnerstva sprečavanje "dalje erozije univerzalne norme protiv korišćenja hemijskog oružja".

U saopćenju se navodi da je partnerstvo važno zbog toga što je Rusija u više navrata stavila veto na istražni mehanizam čiji je cilj bilo identificiranje onih koji su izvršili napade hemijskim oružjem u Siriji.

- Sve države moraju da osude upotrebu hemijskog oružja i da smatraju odgovornim sve koji koriste takvo oružje, ali i one koji ih sponzorišu i podržavaju - navodi se u saopćenju.

Saopćenje Vašingtona o podršci partnerstvu uslijedilo je dan nakon što su SAD optužile sirijske vlasti za nastavak upotrebe hemijskog oružja, nakon izvještaja o navodnom napadu hlorom u Istočnoj Guti, što su sirijske vlasti negirale, navodeći da su optužbe SAD laži.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva kategorički odbacuje stav SAD i upozorio Vašington "da ne pripisuje odgovornost bez ikakve osnove".

Međunarodno partnerstvo protiv nekažnjavanja upotrebe hemijskog oružja pokrenuo je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan i predstavlja niz obaveza unapređenja saradnje u borbi protiv onih koji proizvode ili koriste hemijsko oružje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.