GLOBUS

Dunja Mijatović izabrana za evropskog komesara za ljudska prava pri Vijeću Evrope

S. D.

24.1.2018

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), na sjednici u Strazburu večeras je izabrala Dunju Mijatović za komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, potvrdio je za “Dnevni avaz“ Damir Arnaut (SBB), član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE.

Ovo je prvi put da je BiH dobila svog predstavnika na ovako važnoj poziciji u jednoj evropskoj i međunarodnoj organizaciji.

Mijatović je nakon jučerašnjeg glasanja u PSVE kada niti jedan od tri kandidata nije dobio većinu glasova da bude u prvom krugu imenovan na tu poziciju, danas dobila 107 glasova.

Njeni protukaniddati Pjer-Iv Le Bornj (Pierre-Yves Le Borgn) iz Francuske dobio je 103 glasa, dok je kandidat Slovenije Goran Klemenčič dobio 19 glasova.

Današnjem glasanju prethodio je nesvakidašnji događaj u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope,a o čemu smo pisali već jutros.

Naime, Klemenčič je članovima PSVE-a, njih oko 300 koliko ih je prisustvovalo današnjem zasjedanju uputio pismo u kojem ih obavještava da on uprkos tome što je i sam kandidat svoju podršku daje kandidatkinji Dunji Mijatović.

Istovremeno Klemenčič ih je pozvao da svoj glas daju upravo Mijatović. Ocijenivši da je krajnje vrijeme da komesar za ljudska prava konačno bude izabran s područja jugoistočne Evrope, Klemenčič je izrazio uvjerenje da je upravo Mijatović prava osoba za tu poziciju, te da kao prva žena koja bi bila na toj funkciji uživa njegovu punu podršku.

Ovo je zasigurno doprinijelo i izboru Mijatović.

U izjavi za „Avaz“ Damir Arnaut , član delegacije PSBiH u PSVE nije krio ponos zbog izbora kanidatkinje iz BiH.

- Ovo je velika pobjeda Dunje Mijatović, no velika pobjeda i Gorana Klemenčiča, velika pobjeda BiH, Slovenije, cijelog regiona. Od srca cestitam Dunji Mijatovic, učinila nas je toliko ponosnim večeras", kazao je Arnaut.

Inače, Dunja Mijatović bila je do 2016. godine predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Mijatović je od osnivanja bivše Nezavisne komisije za medije (IMC) 1998. godine, a zatim Regulatorne agencije za komunikacije BiH, bila jedan od kreatora regulatornog okvira za medije u BiH, a ogroman je njen doprinosa razvoju slobode medija u BiH i Evropi. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.