GLOBUS

Asanž uskoro na slobodi?

Avaz.ba

26.1.2018

Osnivač Vikiliksa mogao bi početkom februara da bude slobodan čovjek, nakon pet godina, ukoliko londonski sud usvoji njegovu žalbu o odluci o pritvoru.

Džulijan Asanž nalazi se već pet godina u ambasadi Ekvadora, u kojoj je zatražio azil, budući da mu je prijetilo hapšenje zbog odbijanja da se vrati u Švedsku gdje je optužen za navodno seksualno uznemiravanje koleginica.

On smatra da bi time bio deportovan u SAD koje ga traže zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata o ratovima u Iraku, Avganistanu...

Ekvador je u međuvremenu osnivaču Vikiliksa odobrio politički azil, ali je zvanični London odbio da mu prizna diplomatski status, koji bi ga spasao hapšenja.

Londonski sud za danas je zakazao ročište u kom će se raspravljati o Asanžovoj molbi da se ukine nalog za njegovo hapšenje. Upitan da li bi moglo da se desi da Asanž danas postane slobodan čovjek, iz kancelarije glavnog tužioca je kratko rečeno: "Hipotetički, da".

Međutim, iako su mnogi britanski mediji objavili da bi konačna odluka suda trebalo da se donese danas, Asanž će morati da sačeka 6. februar, kada će britanski sudija doneti odluku o ukidanju naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa, javila je agencija Rojters.

Advokat Mark Samers je rekao da je nalog za hapšenje "Izgubio svoju svrhu i funkciju". "Asanž traži odbacivanje naloga za hapšenje jer su Šveđani potvrdili da zahtjev za ekstradiciju više nije na snazi", rekao je portparol tužilaštva, prenio je Rojters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.