GLOBUS

Tramp: SAD neće žmiriti na predatorska ponašanja, rast SAD je i rast ostatka svijeta

AFP

Avaz.ba

26.1.2018

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) obratio se eliti na Svjetskom privrednom forumu u švicarskom Davosu.

- Vratilo se povjerenje u proizvodnju, privedu od mog izbora otvoreno je 2,4 miliona novih radnih mjesta. Vlada optimizam među malim poduzetnicima. Smanjila se i nezaposlenost među hispanomaerikancima i drugim etničkim grupama. Danas sam ovdje kako bi odaslao jendostavnu poruku da nikada nije bilo bolje vrijeme da investirate u SAD", kazao je Tramp na početku govora. 

Veliki privredni procvat

Dodao je da su u posljednjih godinu dana ostvarili brojne pomake u SAD, te da omogućavaju svim Amerikancima da ostvare svoj američki san. 

- SAD opet doživljava velik privredni procvat, berza ostvaruje rekord za rekordom. SAD više neće žmiriti na nepoštene prakse poput krađe intelektualnog vlasništva. To su predatorska ponašanja koja uništavaju globalna tržišta i narušavaju tržište rada. Očekujemo i lidere drugih zemalja da štite svoje zemlje, a ja ću uvijek štititi interese svoje zemlje, kazao je Tramp. 

Dodao je da nijedna zemlja ne smije biti taoc jednog pružatelja energetskih usluga. 

- Amerika uzvraća i sada je vrijeme da uložimo u budućnost Amerike. Smanjili smo poreze, reformiramo birokratiju. Imamo jeftinu energiju, nije bilo boljeg vremena da uložite u Ameriku. Porovodimo historijske reforme odbrambenih snaga kako bi učinili svijet sigurnijim. Insistiramo na tome i da naši partneri ispune svoje obveze. Zajednička sigurnost zahtijeva da svi daju jednak doprinos", kaže američki predsjednik. 

Navodi Sjedinjene Države da su kao i brojne druge zemlje suočene s brojnim neizabranim biroktrama koji su provodili zakone i regulative, a da ih niko nije pitao. 

Amerika je mjesto gdje treba poslovati

- Ti su dani gotovi u SAD-u. Obećavam da ću ukinuti svu nepotrebnu regulativu. Smanjili smo 22 propisa opterećenja našim građanima i kompanijama, kako bi oni mogli poslovati neometano i kako bismo privukli nove investicije. Amerika je mjesto gdje treba poslovati stoga vas pozivam da dođete u Ameriku. Ja vjerujem u Ameriku, kao predsjedniku SAD Amerika će mi ouvijek biti na prvom mjestu, ali to da je Amerika na prvom mjestu, ne znači da je sama. Ako raste SAD, raste i ostatak svijeta", dodaje Tramp.

Američki predsjednik je poručio i da je privilegija biti u Davosu, "kako bismo razgovarali o sigurnosti i miru. 

- Ja predstavljam interese američkog naroda i želim potvrditi partnerstvo Amerike u izgradnji boljeg svijeta, rekao je američki predsjednik. 

Poručio je da SAD vodi široku koaliciju koja će uskratiti teroristima finansiranje. 

- Koalicija za borbu protiv ISIL-a osvojila je velik dio područja pod vlašću "Islamske države". Čeka nas još posla, borbe, ali predani smo tome da Afganistan nikad više ne postane utočište za teroriste koji žele ubijati nedužne građane. Zahvaljujem svima koji su se pridružili našim nastojanjima", rekao je Tramp.

Budućnost Amerike nikad nije bila svjetlija

Na kraju govora direktno se obratio svjetskim liderima. 

- U ovoj prostoriji su neki od izuzetnih građana diljem svijeta. Vi ste lideri svojih zemalja, uspješni ljudi i svatko od vas ima moć odrediti sudbinu svojih zemalja. No, s tim dolazi odgovornost prema radnicima, onima koji su vas učinili time što jeste. Odlučimo da smo spremni upotrijebiti svoje glasove kako bismo pomogli svom narodu. To činimo u Americi i rezultati su vidljivi. Zato dolazi sve više kompanija, budućost Amerike nikad nije bila svjetlija. Pozivam vas da nam se pridružite u izgradnji budućnosti. Zahvaljujem svim muškarcima i ženama koji čine ovaj svijet boljima. Pošaljimo poruku ljubavi i zahvalnosti svima njima. Hvala najljepša i Bog vas blagoslovio", zaključio je Tramp.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.