GLOBUS

Govor Donalda Trampa u Davosu: Otkako sam preuzeo dužnost otvorili smo 2,4 miliona novih radnih mjesta

Avaz.ba

26.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) snažno je napao ‘grabežljivu’ trgovinsku praksu, upozorivši trgovinske partnere na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da SAD neće tolerirati nepravednu trgovinu, piše BBC. 

On je rekao da takva grabežljiva praksa remeti tržišta te da “SAD to više neće ignorirati”. 

Dodao je kako će uvijek stavljati SAD na prvo mjesto kada je u pitanju trgovina, no “to ne znači da će Amerika biti sama”.

Spremni za biznis

- SAD su spremne za biznis - rekao je američki predsjednik svjetskim finansijskim vođama.

- Ne možemo imati slobodnu trgovinu ako neke države iskorištavaju sistem nauštrb drugih - kaže Tramp dodajući da trgovina mora biti poštena i recipročna.

Poručio je da SAD nakon dugo vremena opet doživljava ekonomski procvat. 

- Vratilo se povjerenje u američku prizvodnju i ekonomiju. Otkako sam preuzeo dužnost otvorili smo 2,4 miliona novih radnih mjesta. Radimo na tome da brojnim ljudima ostvarimo američki san - rekao je Tramp.

Tvrdi da nikad nije bilo bolje vrijeme za investiranje u SAD-u te da je Amerika otvorena za biznis. Pohvalio se da je ‘uveo najvažniju poreznu reformu u historiji’ i to kako bi ‘omogućio prosječnim Amerikancima da pristojno žive’. 

Tramp kaže da Ameriku stavlja na prvo mjesto, ali to ne znači da je Amerika sama. 

- Tako bi svi lideri zemalja trebali svoju državu staviti na prvo mjesto. A ako raste Amerika, raste i cijeli svijet - tvrdi američki predsjednik.

Dodao je potom da SAD ima najbolje univerzitete i radnike na svijetu, ali i da je u toku reforma birokracije "kako bi bila odgovorna i osigurala da se naši zakonu provodili na pošten način".

Borba protiv ISIL-a

Osvrnuo se i na borbu protiv Islamske države (ISIL).

- Koalicija za borbu protiv ISIS-a je oslobodila dobar dio područja koja je kontrolirao ISIL. No, čeka nas još posla i mnoge borbe - rekao je Tramp i zahvalio onima koji su im u tome pomogli.

Sve vas pozivam da se pridružite u izgradnji zajedničke budućnosti. Najvažnije, zahvaljujem svim muškarcima i ženama koji čine ovaj svijet boljim za sve nas. Hvala vam, Bog vas blagoslovio - završio je Tramp svoju govor u Davosu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.