GLOBUS

Erdoan pojačao udare na snage bez kojih ISIS nikad ne bi bio poražen

Avaz.ba

27.1.2018

Ofanziva turske vojske na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije koja ulazi u drugu sedmicu, mogla bi ojačati pod pritiskom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana koji je obećao proširiti je, uprkos međunarodnim pozivima na suzdržanost.

Prokurdski skupovi su u subotu planirani u Kelnu i u Parizu. U petak je turski predsjednik obećao poslati svoje vojnike na grad Minbedž, gdje je Vašington rasporedio svoje snage, a zatim poći na istok "sve do iračke granice".

Turska ofanziva koja se vodi u okolici Afrina (na sjeverozapadu Sirije) uperena je protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom, a saveznik je Sjedinjenih Država u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS).

Dok turski vojnici i sirijski pobunjenici uz pomoć Ankare od subote pokušavaju probiti kurdsku crtu obrane, poluautonomna uprava Afrina pozvala je u četvrtak režim u Damasku da intervenira kako bi spriječio napade.

Turska operacija pod nazivom "Maslinova grana" dodatno je pojačala napetost između Ankare i Vašingtona koju nije mogao smanjiti ni telefonski razgovor Erdoana i američkog predsjednika Donalda Trampa u srijedu.

Oprečna stajališta Turske i SAD-a u vezi s YPG-om već više od godinu dana kvare odnose ta dva saveznika u NATO-u. "Idemo do kraja", istaknuo je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. "Intervenirat ćemo protiv terorističke organizacije i likvidirat ćemo ju, ma gdje bila", dodao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.