Fizički obračun u Pragu: Nakon pobjede Zemana napadnuti novinari

CdM

Češka policija povela je istragu nakon što su redari i pristalice češkog predsjednika Miloša Zemana u izbornom štabu napali novinare.

Oni su sinoć pesnicama napali akreditovane novinare, oborili i oštetili kameru češke privatne televizije TV Nova i prostački izvrijeđali i novinarke.

Napad Zemanovih redara na novinare odigrao se u Hotelu TOP u Pragu, gdje se u izbornom štabu slavila pobjeda predsjednika Zemana u drugom krugu predsjedničkih izbora u petak i subotu, kada je Zeman već otišao.

Novinari su htjeli da snime dolazak hitne pomoći po jednog Zemanovog gosta u štabu kome je pozlilo ili se srušio mrtav pijan sa flašom piva u ruci. 

Na to su reagirali redari Zemanovog štaba, počeli da tjeraju i guraju novinare da zatvore taj dio sale, jedan od redara je oborio na zemlju TV kameru, a u pomoć im je došao i jedan od Zemanovih gostiju sa istom žutom novinarskom propusnicom i napao pesnicama jednog od novinara koji je objašnjavao da samo rade svoj posao.

Guranje i vulgarno vrijeđanje nisu izbjegle ni prisutne novinarke.

Zemanov portparol Jirži Ovčaček prvo je portalu Aktualne.cz kazao da ga to uopće ne interesira, ali kada su snimci napada na novinare preplavili internet kazao je Češkom radiju da napadači nisu iz državnog osiguranja predsjednika Zemana a da je pokušao da pozove novinare koji su napadnuti na kafu kao svojevrsno izvinjenje.

- Sigurno ne kažem da za to odgovornost snosi predsjednik Zeman - kazao je Ovčaček.

Predsjednik Zeman je prethodno iskoristio konferenciju za novinare nakon objavljene pobjede da izvrijeđa novinare, kada je reporteru češkog javnog TV servisa kazao da ima glas kao mutant, listu Lidove novine poručio da ga je davno uvjerio da su novinari budale i istakao da su novinari manje inteligentni od običnog građana.

NA VRH

Podijeli članak na